Nagyvilág

Nem állt a világ a török puccs mellé

A nemzetközi szervezetek és külföldi országok mind a demokratikus rend és az alkotmányosság tiszteletben tartására szólítottak fel.

Az éjszakai puccskísérlettel kapcsolatban a Fehér Ház közölte: Barack Obama egyeztetett John Kerry külügyminiszterrel, és egyetértettek abban, hogy Törökországban mindenkinek tiszteletben kell tartania a demokratikusan megválasztott kormányt. Arra szólították fel a szembenálló feleket, hogy tanúsítsanak önuralmat, kerüljék el az erőszakot, a vérontást.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kerry elmondta, hogy beszélt a török külügyminiszterrel, és feltétlen támogatásáról biztosította Törökország demokratikusan megválasztott kormányát. „Az Egyesült Államok a legmélyebb aggodalommal figyeli a kibontakozó eseményeket” – mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte: mindenfajta vérontást el kell kerülni, a törökországi problémákat az alkotmánnyal összhangban kell megoldani. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő kijelentette: Törökország nagyon fontos regionális hatalom, mindenki azt szeretné, hogy bármi történik, az minél gyorsabban és legitim módon lezáruljon.

Az ENSZ szóvivője közölte: követik a fejleményeket, próbálják tisztázni, mi történt és nyugalomra intenek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: Törökország fontos szövetséges. Ő is nyugalomra és önuralomra, valamint a demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólított fel.

Angela Merkel német kancellár szóvivője figyelmeztetett: a demokratikus rendet tiszteletben kell tartani, és mindent meg kell tenni az emberéletek védelméért.

Az újonnan megválasztott brit külügyminiszter, Boris Johnson jelezte: aggodalommal figyeli az eseményeket.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini ugyancsak önuralomra és a demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólított fel. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik