Külföld

Bár újra Erdogané a hatalom, alaposan megtépázhatta tekintélyét a puccs

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 16. 08:44

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint súlyos bizonytalanság jele a hatalomátvételi kísérlet.

Michael Stephens Közel-Kelet-kutató a BBC-nek arról beszélt, hogy a törökországi puccskísérlet súlyosan érinti Recep Tayyip Erdogan elnök imázsát, akinek nagyon nehéz lesz visszaszerezni a tekintélyét.

Az éjszakai események egy pontján, amikor Erdogan egy ismeretlen helyről, mobiltelefonos alkalmazáson keresztül jelentkezett be egy tévé adásába, azt a látszatot erősítette, hogy elvesztette az irányítást országa felett. A Nyugat szempontjából bármiféle bizonytalanság komoly aggodalomra ad okot, lévén Törökország kulcsfontosságú NATO-szövetséges, és jelentős szerepe van az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Stephens rámutatott, hogy a puccs arról árulkodik, hogy mély ellenkezés van Törökországban az ellen, hogy Erdogan az alkotmány átírásával komoly elnöki hatalmat szeretne magáénak tudni.

Mélyülő bizonytalanság

Gulnur Aybet isztambuli politikatudományi szakértő arról beszélt a BBC Világszolgálatának, hogy a puccs bukásának három alapvető oka van: az, hogy aránylag kevés katona vett benne részt, a katonai vezetésből is sokan elítélték, az emberek pedig az utcára vonultak, hogy szembeszálljanak vele.

A brit Nemzetközi Kapcsolatok Királyi Intézetének szakértője, Fadi Hakura azt mondta a BBC-nek, hogy Erdogan ellentmondást nem tűrően verte le a puccskísérletet, de az a tény, hogy erre egyáltalán sor kerülhetett, azt mutatja, hogy Törökország egyre kevésbé stabil, mélyül a politikai bizonytalanság, és egyre jobban megmutatkoznak a közel-keleti országokra jellemző tendenciák.

Utolsó esély

Michael Rubin Törökország-kutató a Foreign Policy-ben arról írt, hogy a puccs nem volt elkerülhetetlen, de azok, akik megpróbálkoztak vele, alapvetően azt gondolták, hogy megmentik vele Törökországot a valóságtól és a néptől egyre elrugaszkodottabb, ideologikus vezetéstől.

Rubin szerint Erdogan azt ígérte, hogy helyrehozza a gazdaságot, de egyre nőtt a korrupció, és kilátásba került a recesszió. Békét ígért, de politikája elszigetelte a Közel-Keleten és eltávolította a nyugattól. Biztonságot ígért, de a közelmúltbeli törökországi terrortámadások csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az elemző úgy látja, a puccsisták azt gondolhatták, hogy utoljára van esélyük, mielőtt Erdogan megszilárdítja a hatalmát. (BBC)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.