Nagyvilág

Bár újra Erdogané a hatalom, alaposan megtépázhatta tekintélyét a puccs

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint súlyos bizonytalanság jele a hatalomátvételi kísérlet.

Michael Stephens Közel-Kelet-kutató a BBC-nek arról beszélt, hogy a törökországi puccskísérlet súlyosan érinti Recep Tayyip Erdogan elnök imázsát, akinek nagyon nehéz lesz visszaszerezni a tekintélyét.

Az éjszakai események egy pontján, amikor Erdogan egy ismeretlen helyről, mobiltelefonos alkalmazáson keresztül jelentkezett be egy tévé adásába, azt a látszatot erősítette, hogy elvesztette az irányítást országa felett. A Nyugat szempontjából bármiféle bizonytalanság komoly aggodalomra ad okot, lévén Törökország kulcsfontosságú NATO-szövetséges, és jelentős szerepe van az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Stephens rámutatott, hogy a puccs arról árulkodik, hogy mély ellenkezés van Törökországban az ellen, hogy Erdogan az alkotmány átírásával komoly elnöki hatalmat szeretne magáénak tudni.

Mélyülő bizonytalanság

Gulnur Aybet isztambuli politikatudományi szakértő arról beszélt a BBC Világszolgálatának, hogy a puccs bukásának három alapvető oka van: az, hogy aránylag kevés katona vett benne részt, a katonai vezetésből is sokan elítélték, az emberek pedig az utcára vonultak, hogy szembeszálljanak vele.

A brit Nemzetközi Kapcsolatok Királyi Intézetének szakértője, Fadi Hakura azt mondta a BBC-nek, hogy Erdogan ellentmondást nem tűrően verte le a puccskísérletet, de az a tény, hogy erre egyáltalán sor kerülhetett, azt mutatja, hogy Törökország egyre kevésbé stabil, mélyül a politikai bizonytalanság, és egyre jobban megmutatkoznak a közel-keleti országokra jellemző tendenciák.

Utolsó esély

Michael Rubin Törökország-kutató a Foreign Policy-ben arról írt, hogy a puccs nem volt elkerülhetetlen, de azok, akik megpróbálkoztak vele, alapvetően azt gondolták, hogy megmentik vele Törökországot a valóságtól és a néptől egyre elrugaszkodottabb, ideologikus vezetéstől.

Rubin szerint Erdogan azt ígérte, hogy helyrehozza a gazdaságot, de egyre nőtt a korrupció, és kilátásba került a recesszió. Békét ígért, de politikája elszigetelte a Közel-Keleten és eltávolította a nyugattól. Biztonságot ígért, de a közelmúltbeli törökországi terrortámadások csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az elemző úgy látja, a puccsisták azt gondolhatták, hogy utoljára van esélyük, mielőtt Erdogan megszilárdítja a hatalmát. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik