Nagyvilág

Az ideiglenes török főparancsnok az „árulók” megbüntetését ígérte

Azt mondta, eltávolítják a fegyveres erők soraiból Erdogan főellensége mozgalmának tagjait.

Az Erdoganhoz hű Umit Dundar, akit átmenetileg kineveztek a fegyveres erők főparancsnokává, nyilatkozatot tett, melyben kinyilvánította, hogy a puccs elbukott.

Dundar az állítólag a puccsisták által elrabolt Hulusi Akartól vette át a hadsereg irányítását. Utalt arra, hogy az elmúlt évtizedekben négy katonai puccs is volt Törökországban, ugyanakkor kijelentette: ezt a fejezetet végérvényesen lezárták, ilyen többé nem fordulhat elő.

Az ideiglenes főparancsnok azt mondta: a nép az utcára vonult, és kinyilvánította támogatását a demokrácia iránt. Ezt történelmi együttműködésnek nevezte a nép és a kormány között. Kijelentette: a nemzet soha nem fogja elfelejteni a puccsistáknak az árulást.

Leszámolna a törökök Soros Györgyével

Dundar kilátásba helyezte, hogy eltávolítják a fegyveres erőkből Fethullah Gülen mozgalmának tagjait. Az amerikai emigrációban élő befolyásos hitszónok korábban Erdogan szövetségese volt, az elnök azonban úgy vélte, Gülen szembe akar fordulni vele. Azóta ádáz ellenségeként tartja számon, és meggyőződése, hogy a hitszónok meg akarja buktatni hatalmát. Éjszakai nyilatkozatában ugyanakkor Gülen maga is elítélte a puccskísérletet, mondván, katonai úton nem lehet belpolitikai kérdéseket megoldani.

Az ideiglenes főparancsnok megköszönte a sajtónak és az összes politikai pártnak, hogy kiálltak a demokrácia mellett. Azt mondta, azok, akik elárulták az országot, nem maradnak büntetlenül.

Dundar beszámolt arról is, hogy a puccsisták közül 104 embert megöltek. Emellett még 90 másik áldozata van a puccskísérlet során történt összecsapásoknak, köztük 47 civil. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik