Nagyvilág

Katonai puccs van Törökországban, bomba robbant a parlamentnél

Mi az, amit eddig tudunk?

  • Puccskísérlet volt Törökországban, a hadsereg azt állítja, átvette a hatalmat. Megszállták a török tévét, és a kormánypárt székházát. Lezárták a hidakat és az ankarai repteret.
  • Erdogan épp nyaralt, amikor bejelentkezett a török tévében. Azt állítja, a kormány a helyén van, az utcára hívta az embereket. Erdogan Fethullah Gülen hitszónokot vádolja a puccs megszervezésével.
  • A miniszterelnök azt mondta, a puccs a demokrácia ellen szól, és megbánják még, akik ezt tették.
  • Lövöldözések, összetűzések vannak Isztambulban és Ankarában.
  • Teljes a káosz, nem tudni, ki van hatalmon.
  • De szinte minden külföldi jelentős erő elítélte a puccsot, így az gyakorlatilag el is bukott.
  • Bomba robbant a török parlamentnél

Katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban, közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevízió szerint. Az MSNBC szerint Recep Erdogan elnök Németországban kért menedéket, de ezt még senki nem erősítette meg.

A miniszterelnök szerint a hadsereg egy része a hatalom megszerzésére indított illegális kísérletet.

A hadsereg ugyan bejelentette, hogy átvették a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”, de a kormányfő állítja, a nép által megválasztott kabinet van hatalmon.

Az AP szerint a hadsereg a kiépülő diktatúra és a növekvő terrorveszély miatt lépett. Yildirim már meg is fenyegette a puccsban résztvevőket, mondván, drágán megfizetnek majd tettükért.

Ahmed Davutoglu volt miniszterelnök is megszólalt. Azt mondta egy katari tévének, hogy a puccsot illegális eszközökkel kezdték meg, és az a demokratikusan megválasztott kormány ellen irányul.

Eközben a puccs ellen tüntetőkre állítólag tüzet nyitottak az egyik hídon.

A parlamentnél állítólag bomba robbant, bár sokat még nem tudni arról, hogy mekkora kárt okozott. A Reuters szerint korábban tankok nyitottak tüzet a török parlament épületénél is, és Ankarában, Isztamulban több helyen is lövöldözést hallani. A katonaság lezárta az ankarai repteret. Többen az utcára vonultak, miután Erdogan erre kérte őket. A rendőrség és a katonaság több tagja konfliktusba került egymással, volt, ahol rendőrök tartóztattak le katonákat. Az utcán egyébként sokan vannak, akik ünneplik a puccsot.

Az NTV azt állítja, egy török vadászgép lelőtt egy helikoptert, ami a puccsistákhoz tartozik. Az emberek közben ellepték az ankarai repülőtér kifutóját.

Utcára

Azt nem tudni, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök, hatalmon van-e, de a Sky szerint biztonságban van, nem esett a hadsereg fogságába. Mindenesetre megszakította szabadságát és megszólalt. Úgy véli, a puccskísérletet a hadsereg jelentéktelen hányada követte el, a kormány pedig

felülkerekedik ezen és megoldja a helyzetet.

Erdogan az utcára hívja az embereket, azt állítja, hogy a hadseregen belül felkelés történt.

Annyira jól azért nem lehet, mert arra kényszerült, hogy egy Iphone-on, Facetime-on keresztül jelentkezzen be a tévében.

A hadsereg elfoglalta a török kormányárt, az AKP székházát és a TRT, a török állami tévé székházát is.

Beolvastatták, hogy átveszik a hatalmat, majd elment az adás.

A törökök üdvözlik a hadsereg kísérletét a hatalomátvételre:

Ugyanakkor a török katonai főhadiszálláson, Ankarában túszokat ejtettek a CNN Türk tévé szerint, köztük van a vezérkari főnök is.

Kukta

A török belpolitikai helyzetet leginkább egy tűzhelyre helyezett kuktával lehet leírni. Régóta növekszik a nyomás az országban, elsősorban Erdogan autokratikus hatalomgyakorlása, a szólás- és véleményszabadság elnyomása, a politikai ellenfelek kiiktatása, a menekülthelyzet és az Európai Unió ‘ugráltatása’ miatt.

Már katonai helikopterről adnak le lövéseket:

A hírek szerint Isztambulban tankokkal állták el a Boszporusz-hidat, valamint Mehmed szultán hídját, teljesen leállt a forgalom. Az NTV is tankokról sugárzott felvételeket, a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek.

Békét és a vérontás elkerülését sürgette Kerry és Lavrov

Békét és a vérontás elkerülését sürgette péntek este John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a törökországi puccskísérlettel kapcsolatban. John Kerry annak a reményének adott hangot, hogy Törökországban “béke, stabilitás és folytonosság” fog honolni. Szergej Lavrov sürgette a vérontás elkerülését, és közölte: a felmerülő kérdéseket az alkotmányos kereteken belül kellene rendezni. Emellett óva intette az orosz állampolgárokat attól, hogy további értesítésig kimenjenek az utcára.

Barack Obama kiállt az Erdogan-kormány mellett. Közleményben a Fehér Ház azt írta, mindenkit kérnek, hogy a demokratikusan megválasztott kormányt támogassa.

 

A NATO is a török kormány mellett állt ki. Jens Stoltenberg főtitkár mindenkit arra kért, hogy tartsa tiszteletben a megválasztott török kormányt.

Törökországban közben lekapcsolták a közösségi oldalakat, a Twitterre is csak VPN-en keresztül lehet posztolni és egyes helyeken kijárási tilalom lépett életbe.

Az ország egész területére kijárási tilalmat rendeltek el.

Többen fegyverropogást is jelentettek, Ankara és Isztambul forgalmasabb pontjait lezárták, az Atatürk reptér nem indít és nem fogad gépeket.

Kiemelt kép: AFP / Bulent Kilic

(BBC, Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik