Nagyvilág

Propagandavideóban bírálta hazáját az ISIS fogvatartott brit újságírója

Négy hónap után újra mutatkozott az Iszlám Állam (IÁ) brit újságíró túsza a dzsihadista szervezet egyik propagandavideóján, amelyen a korábbi önmagához képest hosszabb hajú és soványabbnak tűnő férfi a Moszuli Egyetem lebombázásáról beszélt.

Az Amaq ügynökség által kedden közzétett felvételen John Cantlie látható, akiről azt tartják, hogy fizikai kényszer hatása alatt áll. A férfi utoljára idén március 19-én jelent meg videón, azóta hosszabb lett a haja, arca jóval soványabb. A márciusi felvételen kifigurázta Barack Obama amerikai elnököt – emlékeztetett szerdán honlapján a The Independent című brit napilap.

A mostani nagyjából 3 perces videón egy romos épület mellett állva a Moszuli Egyetem lebombázásáról beszélt, egyben a brit médiát támadta.

Biztonsági források szerint az Iszlám Állam fegyvereket és robbanószereket tárolt az egyetem épületében.

Az újságíró a felvételen bírálta a brit kormányt azért, mert megtagadta a tárgyalást a terroristákkal és a túszejtőkkel.

Az IÁ korábban számos nyugati túszát lefejezte, többségükben fogságba ejtett újságírókat.

Cantlie-t 2012-ben Szíriában rabolta el az IÁ. Ez a harmadik propagandavideó, amelyen a fotóriporter szerepel, korábban a szíriai-török határon fekvő Kobaniból, illetve az észak-iraki Moszulból jelentkezett. Kobaniból azóta a kurd önvédelmi erők kiűzték a dzsihadistákat. Az iraki hadsereg az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció segítségével jelenleg Moszul visszafoglalására készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik