Nagyvilág

II. Erzsébet kormányalakítással bízta meg Theresa Mayt

David Cameron II.Erzsébet királynőnél hivatalosan is lemondott kormányfői tisztségéről, az uralkodó elfogadta döntését. A mintegy félórás audiencia után David Cameront Theresa May korábbi belügyminiszter, a Konzervatív Párt vezetője, az új miniszterelnök váltotta a Buckhimgham palotában.

Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján bejelentette, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt.

Unionista

Az új brit miniszterelnök a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják.

Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti

– fogalmazott Theresa May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette, hogy mivel a sótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból. A referendumon országos átlagban a többség a kilépésre szavazott, és Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ebben a helyzetben ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik