Nagyvilág

Az amerikai külügyminiszter szorosabb együttműködést ajánlhat Oroszországnak

Cserébe viszont azt fogják kérni, hogy engedjék el Bassár el-Aszad kezét.

Moszkvába utazik az amerikai külügyminiszter, ahol javaslatot tesz a szíriai konfliktus kezelésére: erősítenék Oroszországgal a hírszerzési és katonai együttműködést az Iszlám Állammal és más terrorszervezetekkel szemben, ha az oroszok támogatását élvező szíriai elnök, Bassár el-Aszad tűzszüneti megállapodást köt az Egyesült Államok támogatta felkelő csoportokkal, és teret enged a politikai változásoknak.

Legalábbis szavakban már régóta szorgalmazza Oroszország az együttműködést az Egyesült Államokkal, ugyanakkor a szír hadsereg és az orosz légierő rendszeresen megszegte a tűzszüneti megállapodásokat az elmúlt hónapokban. Bár most Kerry várhatóan felajánlja a szorosabb katonai együttműködést, odáig biztosan nem fog elmenni, hogy közös hadműveletek lehetősége is szóba kerüljön.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint javaslatokkal állnak elő, és Oroszország őszinteségét mutatja majd, hogy mire jutnak a moszkvai tárgyalásokon. Az oroszok a szíriai beavatkozást természetesen az Iszlám Állam elleni globális erőfeszítés részeként szeretik feltüntetni, és nem úgy, mint Bassár el-Aszad hatalomban tartását. Az Egyesült Államokkal való együttműködés az előbbi megközelítést hitelesítheti, de el is leplezheti azt, ha a háttérben tovább folytatják az Amerika által mérsékeltnek tartott erők elleni támadásokat. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik