Nagyvilág

Szíria: kiújultak a harcok Aleppó környékén

Összehangolt támadást indítottak szíriai fegyveres ellenzéki csoportok hétfőn Aleppó városának a kormányhű erők kezén lévő negyedei ellen, néhány nappal azután, hogy utóbbiak elvágták a megosztott és rommá lőtt városba vezető utolsó utánpótlási útvonalukat.

Ellenzéki aktivisták közlései szerint az an-Nusztra Front és néhány más lázadócsoport rakéta- és aknavető-támadásaiban, illetve a rezsim légierejének csapásaiban legalább 22 civil halt meg a nap folyamán.

Szíria második legnagyobb városának, az ország egykori gazdasági központjának birtoklása a polgárháború egyik legnagyobb tétje. A város 2012 óta kettészakadt, a rezsimhez hű erők által ellenőrzött nyugati, illetve a felkelők kezén lévő keleti negyedekre.

A kormányerőknek július 7-én sikerült elvágniuk az ellenzéki erők utolsó, Aleppóba vezető utánpótlási útvonalát, az úgynevezett Castello utat. A harcok azóta még hevesebbé váltak, legkevesebb hatvan ember halálát és százak sebesülését okozva.

“A felkelők négy irányból nagyszabású offenzívába kezdtek hétfőn a kormányerők kezén lévő aleppói negyedek ellen, elsősorban az óvárosban”, erősítette meg az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnevezésű emigráns csoport.

Adataik szerint a lázadók mintegy háromszáz rakétát lőttek ki Aleppó nyugati részeire, legalább kilenc civil halálát okozva, az óvárosban pedig felrobbantottak egy alagutat, 19 katonát ölve meg. Tizenhárom civil az ellenzékiek negyedei ellen intézett légicsapásokban halt meg, többségük a frontvonal mellett fekvő Bab al-Makam negyedben, tette hozzá a szíriai harcokat dokumentáló OSDH.

A szíriai hadsereg főparancsnoksága közben bejelentette, hogy keddtől újabb 72 órával meghosszabbítják az egész ország területére vonatkozó fegyvernyugvást, amelyet eredetileg múlt kedden a muszlim böjti hónapot (ramadán) lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére hirdettek meg.

A szíriai hadsereg és Bassár el-Aszad elnököt támogató orosz erők időről időre ideiglenes fegyvernyugvást hirdetnek meg a heves harcok sújtotta térségekben. A légicsapások és a harcok azonban gyakran változatlanul folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik