Külföld

Republikánus bizottsági vezetők a Clinton elleni vizsgálat folytatását kérik

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 12. 06:01

Az amerikai képviselőház két republikánus bizottsági elnöke azzal a kéréssel fordult az igazságügyi minisztériumhoz, hogy vizsgálja ki, nem tett-e Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje, eskü alatt hamis vallomást a külügyminiszterként használt magán e-mail-szerveréről tartott meghallgatásain.

Jason Chaffetz, Utah republikánus képviselője és a virginiai Bob Goodlatte azt állítják, hogy Hillary Clinton önmagát hazudtolta meg az e-mail-botrány kapcsán tartott meghallgatásokon, tavaly ősszel ugyanis egy másik ügyben, az úgynevezett Bengázi-bizottság előtt, ugyanarról a tényről egészen mást mondott.

Eskü alatt tett vallomásában például Clinton arról beszélt, hogy külügyminiszterként a magán e-mail-fiókjába soha nem kapott és nem is küldött onnan titkosnak minősített tartalmú leveleket, és valamennyi, a munkájával kapcsolatos elektronikus levelet továbbított a külügyminisztériumnak, illetve a minisztérium szerverére.

Az FBI igazgatója, James Comey azonban a napokban kongresszusi meghallgatásán azt mondta, hogy Clinton e kijelentései nem feleltek meg a valóságnak. Comey szerint ugyanis a volt külügyminiszter kapott és küldött is titkosnak minősített információkat a magánfiókjából, a magánszerverén keresztül, és három ilyen esetre az FBI ügynökei bizonyítékot találtak vizsgálatuk során. Sőt, több ezer olyan elektronikus levélre bukkantak, mondta, amelyet Clinton ügyvédjei nem is adtak át az FBI-nak.

Az FBI által összegyűjtött bizonyítékok közvetlenül ellentmondani látszanak eskü alatt tett tanúvallomása több részének is, fogalmaz a két republikánus képviselő a folyamodványban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Chaffetz és Goodlatte ennek alapján kéri az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg: nem vétett-e a törvény ellen Hillary Clinton azzal, hogy eskü alatt hamis vallomást tett a kongresszus előtt.

Elemzők mindazonáltal rámutatnak: nem valószínű, hogy a demokrata párti irányítású igazságügyi tárca bármilyen vizsgálatot is indítana Hillary Clinton ellen az ügyben.

Chaffetz képviselő egyúttal az FBI igazgatójához is kéréssel fordult: tegye lehetővé a kongresszusi tagok számára az FBI-vizsgálat teljes anyagának megtekintését. Goodlatte és a Bengázi-bizottság elnöke, a dél-karolinai Trey Gowdy pedig kétszáz republikánus képviselő aláírásával küldött levelet az FBI igazgatójának, kérve őt annak további és részletes megindoklására, hogy miért nem kezdeményezte Hillary Clinton perbe fogását.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.