Nagyvilág

Obamát hibáztatják a dallasi rendőrgyilkosságokért

A rendőrszervezetek szövetségének vezetője és republikánus politikusok is az elnököt tették felelőssé, amiért olyan hangulat alakult ki az Egyesült Államokban, ami az egyenruhások elleni merénylethez vezetett.

William Johnson, az amerikai rendőrszervezetek szövetségének vezetője szerint az Egyesült Államokban “háború folyik a rendőrök ellen”, és ezért ő Barack Obama elnököt okolja, több republikánus politikushoz hasonlóan. Johnson a jobboldali Fox televízió egyik műsorában beszélt erről, amikor arról kérdezték, hogy vajon a rendőrök nem váltak-e egyre inkább célpontokká.

Abszolút így van. Háború folyik a rendőrök ellen és az Obama-kormányzat ebben a háborúban Neville Chamberlainként viselkedik

– válaszolta (Neville Chamberlain brit konzervatív kormányfő volt 1937 és 1940 között, az 1938-as müncheni egyezmény egyik aláírója, ezért neve a politikai naivitás szinonimája).

Johnson hosszasan fejtegette, hogy miben tartja felelősnek az Obama-kormányzatot. Szerinte a szövetségi szervek és minisztériumok – kivált az igazságügyi tárca – mindig enyhíteni akarják a feszültségeket, kisebbítik az erőszakos bűncselekmények jelentőségét. Eddig soha nem ítélték el a “Fekete életek számítanak” nevű civil mozgalmat, amely nyíltan rendőrök megtámadására és megölésére szólít fel, és közben az ország gondjaiért a rendőrséget hibáztatja. Johnson szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy olyan légkör alakuljon ki, amelyben megtörténhetett a dallasi tragédia.

Az Obama-kormányzatot és személy szerint az elnököt is éles bírálatok érik a dallasi rendőrgyilkosság óta. Republikánus politikusok egész sora bírálja őt. Arkansas állam volt kormányzója, Mike Huckabee – szintén a Fox televízióban – arról beszélt, hogy a dallasi vérengzés másnapján szívesebben látott volna Obamától olyan beszédet, amilyet Ronald Reagan elnök mondott a Challenger légikatasztrófája után 1986-ban. “Az elnöknek olyan beszédet kellene mondania, amelyben arra emlékeztet, ami összeköt és nem elválaszt bennünket” – fogalmazott Huckabee.

Newt Gingrich, a képviselőház volt republikánus elnöke, akit gyakran emlegetnek Donald Trump lehetséges alelnökjelöltjeként, arról beszélt, hogy Obama kudarcot vallott az ország egyesítésében. “Az elmúlt napok szörnyűségesek voltak Amerika számára, és ennek végre rá kell ébresztenie bennünket arra, hogy valami mélységesen elhibázott és rossz ebben az országban. Tisztességes és nyílt párbeszédre van szükség, vagy a dolgok még rosszabbra fordulnak” – mondta Gingrich.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik