Nagyvilág

Jelenteni kell a hiányzó diákokat Bangladesben a terrortámadások után

Két terrortámadást követően a  bangladesi kormány utasítást adott vasárnap az oktatási intézményeknek, hogy a hiányzó diákokat és hallgatókat tíz nap elteltével jelenteni kell.

Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök felszólította az iskolákat és főiskolákat, hogy a hiányzó diákok és hallgatók listáit tegyék közzé. Hozzáfűzte: a kormány a szélsőségekkel és a terrorizmussal szemben szigorúan fel fog lépni.
A helyi televíziós csatornák időközben elkezdték az eltűnt diákok fényképeinek közlését, valamint a szélsőségesség veszélyeire figyelmeztető rövidfilmek sugárzását.

A bangladesi belügyminiszter korábban elmondta: az egy hete történt, huszonhárom túsz életét követelő dakkai terrortámadás elkövetői mind bangladesiek, egy betiltott helyi szervezet tagjai voltak, nem pedig az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei. A fővárosban történt támadást követően csütörtökön is történt egy merénylet az ország északi részében. A támadók közül többen helyi diákok és hallgatók soraiból kerültek ki.

Nem voltak dzsihadisták

Annak ellenére, hogy az IÁ jelentkezett a támadás elkövetőjeként, a dakkai kormány hangsúlyozta, hogy a hét támadó a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, és nem volt kapcsolatuk a dzsihadistákkal. A belügyminiszter hozzátette, hogy a fegyveresek mind tanult, felsőoktatásban részesült, jómódú családból származó fiatalemberek voltak.

Emellett Hasanul Hakk Inu, az ország információsügyi minisztere a nap folyamán bejelentette: a hatóságok betiltottak egy indiai hitszónok által alapított tévécsatornát, a Peace TV-t. Utóbbit Zakír Naik üzemelteti, aki az India nyugati részén fekvő Mumbaiban iszlám kutatási alapítványt tart fenn. A televízió műsorát Dubajból sugározza.
Dakka általánosan tagadja, hogy külföldi iszlamisták tevékenykednek Bangladesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik