Nagyvilág

A Brexit rádöbbentette a kontinenst, hogy mégicsak szereti az EU-t

Két hét telt el a brexit óta. Érdekes folyamatok indultak be.

Két héttel azután, hogy Nagy-Britannia népszavazáson döntött az Európai Unióból történő kilépésről, közvéleménykutatások szerint nő a közösség népszerűsége a kontinensen, míg a populista pártokat egyre kevesebben támogatják – írta meg a Guardian.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, nemcsak Angela Merkel, pártjának, a CDU-nak is kifejezetten jót tett a Brexit. Egy friss kutatás szerint a megkérdezett németek 59 százaléka elégedett a kancellár munkájával, ez 9 százalékos javulást jelent. Ezzel szemben a jobboldali populita, euroszekptikus Alternative für Deutschland (AfD) népszerűsége 3 százalékkal csökkent.

Bár a Brexit után azt rebesgették, hogy a következő távozó Hollandia lehet, ha most lennének a választások, a szélsőjobboldali Szabadságpárt mindössze a 30 parlamenti helyet szerezne meg a 150-ből. Ausztriában 30 százalék szavazna a kilépésre a felmérések szerint, bár a bentmaradók aránya sem nagy, sok a bizonytalan. Dániában a szavazók 69 százaléka támogatja az uniós tagságot, ez tízszázalékos erősödést jelent a brit népszavazás óta. Finnországban az unióval szimpatizálók aránya 12 százalékkal nőtt, 68 százalék látja a helyes útnak az uniós tagságot.

Franciaországban viszont továbbra is az euroszkeptikus Nemzeti Front vezet a felmérésekben, Olaszországban pedig viszaesett az unióellenes Északi Liga, az olaszok 66 százaléka maradna a közösségben, 26 százalékuk pedig elhagyná azt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik