Nagyvilág

Obama már békítene a britek és Európa között

Barack Obama amerikai elnök szombaton kérte Angela Merkel német kancellárt, hogy a britek EU-ból távozása, a Brexit után az EU és Nagy-Britannia között legyen “szoros kapcsolatrendszer”, és egy ehhez vezető “rendezett átmenet”.

Erről egy amerikai tisztségviselő beszélt, beszámolva a két politikus megbeszéléséről, melyet a varsói NATO-csúcs keretében folytattak. Beszámolója szerint a rendezett átmenet szükségességét mind Merkel, mind Obama fontosnak nevezte, s abban is egyetértettek, hogy a transzatlanti közösség szempontjából a legjobb megoldás az lenne, ha az EU és Nagy-Britannia között sikerülne megőrizni egy szorosan integrált kapcsolatrendszert.

Francois Hollande francia államfő viszont kis iróniával reagált varsói sajtóértekezletén a Brexit kapcsán elhangzott amerikai tanácsokra. “Mindig is baráti jellegűnek tartom, amikor Obama elmondja nekünk, hogy mit is kell tennünk Európa érdekében. Így hát én is, ugyanilyen baráti jelleggel azt tanácsolnám az amerikaiaknak: ők meg jól válasszanak, ha eljön a pillanat” – mondta Hollande a novemberi amerikai elnökválasztásra célozva.

“Ugyanis mind a Brexit-kampányban, mind az amerikai elnökválasztási kampányban gyakran ugyanazokat az érveket halljuk” – tette hozzá, a republikánus elnökjelölt, Donald Trump populista nézeteire utalva. Aggodalmát fejezte ki, hogy az őszi elnökválasztás nyomán esetleg megkérdőjeleződhet az Egyesült Államok és Európa közti szoros kapcsolat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik