Nagyvilág

Újabb öngyilkos merénylet Irakban, tucatnyi halott

Legalább harminc ember meghalt, és mintegy hatvanan megsebesültek péntekre virradóra egy iraki síita szentély elleni terrortámadásban; a vérengzést az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára - közölték hírügynökségek az iraki médiára és biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az iraki biztonsági szolgálat közleményében 30 halottról és ötven sebesültről írt, a Sky News Arabíja híradásában 35 halottról és 65 sebesültről számolt be.

A terrorcselekmény a Bagdadtól mintegy 90 kilométerre északra fekvő Balad városában történt nem sokkal éjfél után, a muszlim böjti hónapot (ramadán) lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idején.

Az asz-Szumaríja televízió jelentése szerint három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Szaíd Muhammed ben Ali al-Hádi mauzóleumának kapujánál és magában a szentélyben, és ezután fegyveresek hatoltak be az épületbe, tüzet nyitottak a síita zarándokokra és túszokat ejtettek.

A helyszínre érkező síita önvédelmi erők fegyveresei megölték a támadókat, és kiszabadították a túszokat. A városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok arra utasította a neki engedelmeskedő milíciákat, hogy induljanak Baladba, illetve a közeli Szamarrába, ahol Ali al-Hádi imám mauzóleuma van, amely súlyos károkat szenvedett egy tíz évvel ezelőtti terrortámadásban.

A baladi mauzóleum, ahol a pénteki terrorcselekmény történt, a síiták körében nagy tiszteletnek örvendő 10. imám, Ali al-Hádi fiának, Haszan al-Aszkarí 11. imám fivérének állít emléket. Az összetűzés idején károk keletkeztek benne.

A Sky News Arabíja úgy tudja, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet közölte, hogy emberei hajtották végre a terrortámadást.

Öt nappal ezelőtt, vasárnap két véres merénylet történt Bagdadban, legfrissebb összesítések szerint 292-en haltak meg. A támadások elkövetőjeként ugyancsak az Iszlám Állam jelentkezett. A vasárnapi kettős öngyilkos merénylet volt eddig a legvéresebb a számos robbantásos támadás közül, amely Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése, az amerikai vezetésű 2003-as iraki invázió óta történt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik