Nagyvilág

Új menekültügyi törvényt hoz az EU

Az Európai Bizottság várhatóan jövő héten nyújtja be javaslatát az Európai Unión kívülről érkező menekültek tagállamokba történő betelepítéséről. A tevezet egy nagyobb, migrációs és menekültügyi csomag részeként léphet életbe.

Csütörtökön Dimitris Avramopoulos, az Európai Unió menekültügyi biztosan Pozsonyban úgy fogalmazott, az EU-nak igazságosan kell elosztania a menekülteket.

Mint mondta, a bizottság olyan egységes struktúrát szeretne kialakítani, amely szisztematikusan segíti a betelepítést.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg 16 millió regisztrált bevándorlóról tudni, sokan közülük 18 éven aluli. Becslések szerint az elmúlt években 65,3 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Tavaly a tagállamok elfogadták a kétéves tervezetet, amely szerint 22 504 menekültet fogadnak meg a közel-keleti és az észak-afrikai befogadóállomásokról. Támogattak egy másik javaslatot is, amely Törökországból a szíriai menekültek betelepítését teszi lehetővé. Ugyanakkor júniusig mindössze 7200 menekült érkezett az EU-ba, nagy többségük Nagy-Britanniába.

Egységesíteni a szabályokat

Szeptember közepén rendkívüli menekültügyi és migrációs találkozót tart az ENSZ New York-ban, de Avramopoulos nem várt ki addig javaslatával.

Az új rendszer lényegeiről egyelőre nem sokat tudni, de a bizottság április közleménye szerint EU-szabályokat hoznak a befogadásra és eloszlatásra.

A tagállamoknak jelenleg saját eljárásaik lehetnek a betelepítésre, ami azt jelenti, hogy van 28 különböző gyakorlatunk

– nyilatkozott Avramopoulos.

A tervek szerint ezen próbálnának változtatni azzal, hogy egységesíti a rendszert, beleértve a menekültek betelepítésének procedúráját.

Nincs kvóta

Konkrét számokat még nem javasolnak a tagországoknak. Jövő héten különleges jogalkotási eljárás keretében dönthetnek a menekültek elhelyezésének részleteiről.

A kötelező betelepítési kvóta bizonyos országok kormányainál nagy felháborodást váltott ki. Magyarország mellett Szlovákia sem fogadta el, hogy elszállásolja a Görögországba vagy Olaszországba érkezett menekülteket.

Az Európai Bizottság a jövő héten benyújt egy másik javaslatot is, amely a befogadási feltételekről, annal minőségéről és eljárásáról szóló irányelveket határozza majd meg.

(euobserver)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik