Nagyvilág

Tucatnyi civillel végeztek légi csapások Szíria Idlíb tartományában

Legalább 15 civil, köztük egy gyermek életét vesztette, mintegy negyvenen pedig megsebesültek pénteken a dzsihadisták kezén lévő, Idlíb tartománybeli Darkús elleni légicsapásokban Szíria északnyugati részén - jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Törökországgal határos tartomány 2015 márciusában került az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok kezére, és azóta szinte mindennaposak a szíriai és az orosz légierő támadásai a térségben.

A londoni székhelyű OSDH-t vezető Rámi Abder-Rahmán nem tudja, hogy a jelenlegi támadásért ki a felelős. A szíriai hadsereg azonban szerdán 72 órás tűzszünetet hirdetett a muszlim böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére, s ez péntek éjfélkor jár le.

Az immár több mint öt éve tartó szíriai konfliktust szorosan követő OSDH értesülései szerint a kormányerők ennek ellenére csütörtökön elvágták az ellenzék kezén lévő aleppói kerületek felé vezető utolsó, a külvilággal kapcsolatot jelentő útvonalat. A hadsereg ezzel gyakorlatilag ostromgyűrűbe fogta a szóban forgó területen élő, nagyjából 250-300 ezer embert. Ezt követően a felkelők fegyveres csoportjai heves harcokba kezdtek, hogy visszafoglalják elvesztett területeiket a Castello nevű útvonal mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik