Nagyvilág

Öt rendőrt agyonlőttek Dallasban, nem találtak bombát a városban

Öt rendőrt megöltek, hetet pedig megsebesítettek lőfegyverrel csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetés.

Videón az egyik rendőr kivégzése

Öt rendőr meghalt és hét megsebesült Dallasban, miután a rendőri túlkapások elleni tüntetésen civilek nyitottak tüzet.

David Brown dallasi rendőrparancsnok tájékoztatása szerint hárman kritikus állapotban kerültek kórházba, két rendőrt pedig műteni kell. A rendőrség szerint a két támadó magasról, valószínűleg egy ház ablakából kezdett lövöldözni gépkarabélyokkal.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Mindenki sikítozott, az emberek futni kezdtek. Legalább harminc lövés dördült el. A tüntetést biztosító egyik rendőr mellett sétáltam, amikor hirtelen hat-nyolc lövést láttam. Két rendőr összeesett

– nyilatkozott a CNN-nek az egyik szemtanú.

Obama: Ördögi, számító és aljas támadás

A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Az egyik áldozat a 43 éves Brent Thompson, aki közlekedési rendőrként (DART) dolgozott. Ő volt az első a DART történetében, aki szolgálat közben hunyt el. A másik három, életveszélyes sérülésekkel kórházba szállított rendőr – Omar Cannon (44), Misty McBride (32), Jesus Retana (39) – valószínűleg túléli a tragédiát.

Egy másik áldozat identitását órákkal a tragédiát követően hozta nyilvánosságra édesapja. Patrick Zamarripa a dallasi rendőrség egyik legfiatalabb tagja volt.

A rendőrök a történtek után a kórház előtt tisztelegtek az elhunytak előtt, amint holttestjeiket a halottkémhez szállították.

9/11 óta ez volt a leghalálosabb nap az amerikai hatóságok történetében. Akkor 72 rendőr vesztette életét (71 a World Trade Centerben, 1 a United Airlines 93-as járatán), most 5-en haltak meg.

Videó – Amatőr felvételen a mészárlás

A legelső gyanúsítottak elengedték

A dallasi rendőrség hivatalos Twitter-oldalán osztott meg egy fotót az egyik gyanúsítottról magyar idő szerint pénteken hajnalban. A harmincas éveiben járó afroamerikai férfi a fotón pólót visel és fegyvert tart a kezében. Texasban a hatályban lévő jogszabály szerint legális az utcán fegyverrel járni.

A hatóságok később közölték, a férfi feladta magát. Egy Facebookra feltöltött videó tanúsága szerint ugyanakkor a férfinek még sincs köze a lövöldözéshez. A rendőrök igazoltatták őt, elvették a fegyverét, majd szabadon engedték.

Négyen vannak

A dallasi rendőrség sajtótájékoztatóján arról számolt be, összehangolt támadás történt, melyben egy nő és három férfi vett részt – írja a New York Times.

A nőt egy garázsban fogták el, két társát pedig menekülésben közben tartóztatták fel Mercedesükben.

A negyedik gyanúsítottal órákon keresztül tárgyaltak a hatóságok. A férfi azt hangoztatta, sokakat megöl és megsebesít majd a rendőrök közül, illetve bombákat helyezett el a város különböző pontjain.

Nagyon óvatosak vagyunk, ugyanis nem szeretnénk, ha még többen megsérülnének kollégáink és a város lakói közül. A letartóztatott gyanúsítottak nem beszélnek, így egyelőre nem tiszta, mi motiválta őket a lövöldözésben

– fogalmazott David O. Brown rendőrfőnök a tárgyalás idején.

Hozzátette, néhány rendőrt a hátán találtak el lövedékek, amiből azt a következtetést vonták le, hogy az elkövetők körbevették a hatóság embereit.

Amerikai sajtóértesülések szerint a férfi magyar idő szerint 10 óra körül végzett magával. A gyanúsított halálhírét Dallas polgármestere megerősítette.

Lezárták a belvárost, bomba sehol

dallas

Mivel az egyik támadó bombarobbantással fenyegetett, a rendőrök biztonsági okokból átfésülik a belvárosi utcákat. A városvezetés közleményében úgy fogalmaz, be és ki sem lehet jönni a térképen sárgával jelölt területről. Az átjárási tilalom helyi idő szerint hajnali 5 órakor lépett életbe és visszavonásig tart.

Nem sokkal később egy rendőrfőnök arról tájékoztatott, az elsődleges és másodlagos kutatások során sem találtak bombát a városban.

Hogy történt?

7f05c114-afd0-4a8c-abd5-5845c8c24411.png

A lövöldözés a fő utcán (Main Street) történt, ott, ahol a rendőri túlkapás elleni tüntetést is szervezték. A támadók egy parkológarázs emeletéről (Are of shooting) nyitottak tüzet a rendőrökre.

Az El Centro College területét a tüntetés előtt lezárták, majd a tragédia után órákig nem oldották fel a belépési tilalmat.

Miért?

Az Amerikai Egyesült államokban két nap alatt két olyan eset történt, amelyben fehér rendőr lőtt le egy fekete férfit.

Baton Rouge-ban szerdára virradóra nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videofelvétel, amelyen az látható, hogy két fehér rendőr vitába keveredik egy fekete férfival, majd egyikük leteperi, a másikuk pedig agyonlövi.

A videóra rögzített incidens kedden, a kora délutáni órákban történt. A rendőrség akkor csupán arról adott ki közleményt, hogy egy férfi fegyverrel a kezében fenyegetődzött egy bolt előtt, és a rendőrségi intézkedés során életét vesztette.

Csütörtökön Minneapolis közelében szintén egy fehér rendőr lőtt agyon egy afroamerikai férfit, akinek a menyasszonya mobiltelefonon élőben “közvetítette” az incidenst.

Mit mond Obama?

Az amerikai elnök Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén, még a lövöldözést megelőzően  – újságíróknak nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.

Miután tájékoztatták a dallasi erőszakkal kapcsolatos fejleményekről, Barack Obama azt kérte munkatársaitól, hogy amint új információk állnak rendelkezésre, azonnal tájékoztassák őt a helyzetről.

Washington

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé.

A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

A szövetségi fővárosban Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan Fegyverezzék le a rendőröket! feliratú táblákat emeltek a magasba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik