Nagyvilág

Döntöttek a balti államokba vezénylendő NATO-zászlóaljakról

A katonai szövetség operatív tevékenységének új területe lett az elektronikus kommunikáció.

Kanadai, német, brit és amerikai irányítással működnek majd azok a NATO-zászlóaljak, amelyek Lengyelországban és a balti államokban fognak állomásozni – mondta a katonai szövetség főtitkára a varsói NATO-csúcson.

Jens Stoltenberg közölte: a NATO döntéshozatali szerve a szövetség keleti és déli részének megerősítéséről döntött, ennek értelmében négy zászlóalj állomásozik majd rotációs rendszerben a négy országban. A Lettországban felállítandó egység kanadai, a litvániai alakulat német irányítással működik. Az észtországi és a lengyelországi zászlóalj brit, illetve amerikai parancsnokság alá tartozik majd. A megerősített katonai jelenlét addig marad, amíg szükség van rá – mondta a főtitkár.

Kitért arra is, hogy Németországban, az amerikai légitámaszponton lesz a NATO európai védelmi struktúrájaként működő rakétarendszer irányításának központja. Elmondta: a rendszer képes lesz kivédeni az Európán túlról érkező támadásokat, így az iráni ballisztikus rakétákat.

A NATO operatív tevékenységének új tere lett a kibertér, hasonlóan a légi, tengeri és szárazföldi területhez. A szövetség az elektronikus kommunikáció területén is erősíti a kollektív védelmet.

Stoltenberg azt mondta: a NATO-Oroszország Tanács jövő heti, nagyköveti szintű ülésén tájékoztatni fogják az oroszokat a varsói csúcstalálkozó eredményeiről. Azt mondta: a NATO-nak nincs rejtegetnivalója, és új hidegháborút sem akar, a védelem megerősítésével párhuzamosan konstruktív párbeszédre törekednek Oroszországgal. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik