Nagyvilág

A kolumbiai védelmi miniszter szerint a gerillák azért termelnek több kokát, hogy végre áttérhessenek a legális haszonnövények termesztésére

A világ egyik legnagyobb kokaintermelőjének számító Kolumbia kokatermése 39 százalékkal nőtt tavaly, s ez összefüggésben van a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyverese Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet közötti békemegállapodás körvonalazódásával - közölte helyi idő szerint csütörtökön a dél-amerikai ország védelmi minisztere.

Luis Carlos Villegas elmondása szerint a termelők azért növelték a termesztést, mert reményük szerint a békemegállapodás aláírása után így majd több anyagi támogatást és technikai segítséget kapnak az államtól ahhoz, hogy áttérjenek legális haszonnövények termesztésére. A termésnövekedésnek az is az oka volt, hogy tavaly felhagytak az ültetvények levegőből való fertőtlenítésével.

Az ENSZ adatai szerint a kolumbiai kokaültetvények összterülete 2014-ről 2015 végére 96 ezer hektárra nőtt, ami a legtöbb az utóbbi hét évben.

A FARC a kokatermesztők megadóztatásából, valamint kokaingyártásból és -kereskedelemből tartja fent magát. A szervezet ígéretet tett arra, hogy ha sikerül megkötni a békemegállapodást a kormánnyal, akkor segít felszámolni a kokaültetvényeket a dél-amerikai országban.

A kolumbiai polgárháborúban öt évtized alatt 220 ezer ember halt meg, és több milliónak kellett elhagynia az otthonát. A béketárgyalások 2012-ben kezdődtek, és várhatóan az idén befejeződnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik