Nagyvilág

Litván elnök: Németországnak vezető katonai szerepet kell vállalnia

Egy nappal a varsói NATO-csúcs előtt vezető német katonai szerepet sürgetett Európában a litván elnök.

A dpa német hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjújában Dalia Grybauskaite ezzel összefüggésben kijelentette:

Úgy vélem, elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen mások történelmi érzékenységére hivatkozva.

A litván államfő annak a nézetének adott hangot, hogy csak egy olyan nagy és gazdaságilag erős ország, mint Németország képes pótlólagos politikai és katonai szerepet vállalni, olyan szerepet, amelyre Európának ma szüksége van.

Európa nem támaszkodhat Amerikára

Grybauskaite szerint a mostani egy olyan új korszak, amelyben Európa új feladatokkal néz szembe, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát. Az államfő – mint a dpa hírügynökség hozzáfűzte – ezzel a kijelentésével a NATO és Oroszország közötti konfliktusra utalt.

Németországnak nincs más választása, minthogy katonai szerepet vállaljon

– hangoztatta a litván elnök, aki szerint védelmi kérdésekben Európa többé nem támaszkodhat kizárólag az Egyesült Államokra.

Az Oroszországhoz fűződő viszony a pénteken kezdődő NATO-csúcs egyik legfőbb témája. A dpa szerint az állam- és kormányfők egyfajta, Oroszországgal szembeni “elrettentési stratégiáról” folytatnak majd tárgyalásokat. Ennek része annak jóváhagyása, hogy Lengyelországban, illetve a balti államokban NATO-katonák állomásozzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik