Nagyvilág

Clinton tette nem maradhat következmények nélkül

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke, Paul Ryan arra kérte a titkosszolgálatokat, hogy Hillary Clintontól, a demokraták várható elnökjelöltjétől a választási kampány idején tagadják meg az információkat, mert nem tudja kezelni a bizalmas, titkos információkat.

Ryan csütörtökön hozta nyilvánosságra a levelet, amelyet szerdán küldött James Clappernek, a hírszerzés igazgatójának, s amelyben leszögezi, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának a héten tett nyilatkozata szerint Hillary Clinton külügyminiszterként hanyagul kezelte a titkos információkat, ez pedig nem maradhat következmények nélkül.

A levelet közvetlenül azt megelőzően hozták nyilvánosságra, hogy az FBI igazgatója, James Comey a képviselőház illetékes bizottsága előtt meghallgatáson adott számot a Clinton e-mailjeinek ügyében folytatott nyomozásról és az FBI azon ajánlásáról, hogy ne emeljenek vádat a volt külügyminiszter ellen.

Mint ön is tudja, az FBI nyomozása alapvető bizonyítékokat tárt fel arról, hogy Clinton külügyminiszter és munkatársai rendkívül hanyagul kezeltek nagyon érzékeny, titkos információkat

– idézte Ryan Comey szavait. Majd erre hivatkozva megjegyezte, hogy a Clintonhoz hasonlóképpen viselkedő kormánytisztviselőknek adminisztratív vagy biztonsági szankciókkal kell szembenézniük.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A képviselőház elnöke levelében hangsúlyozta: a hírszerzésnek nincs jogi kötelezettsége arra, hogy titkosított információkkal lássa el Hillary Clintont, s ha megteszi, ezzel rossz jelzést küld mindazoknak, akiket a nemzetbiztonság őrzésével, védelmével bíztak meg.

Paul Ryan a levéllel csatlakozott azon republikánus képviselők táborához, akik a héten követelték, hogy Hillary Clinton ne juthasson hozzá bizalmas, titkosszolgálati információkhoz.

Két republikánus szenátor, a coloradói Cory Gardner és a texasi John Cornyn csütörtökön törvényjavaslatot is beterjesztett arról, hogy Hillary Clintontól és az e-mail-botrányban érintett külügyminisztériumi munkatársaitól vonják meg az engedélyt a bizalmas információkhoz történő hozzáféréshez.

Az Egyesült Államokban nem kötelező ugyan, de gyakorlat, hogy az elnökválasztási kampány idején az elnökjelölteket a titkosszolgálat bizalmas információkat is tartalmazó tájékoztatással látja el. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik