Külföld

Vizsgálóbizottság: el lehetett volna kerülni a párizsi merényleteket

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 05. 20:47

A szétaprózott, rosszul működő hírszerzés nagyban megkönnyítette a terroristák dolgát. Amerikai mintára egyetlen nagy ügynökség létrehozását javasolják.

A tavalyi franciaországi terrortámadásokat az tette lehetővé, hogy a hírszerző szervek számos mulasztást követtek el, és eleve rosszul működik a francia hírszerzés – ezt állapította meg az okokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottság. A hírszerzés működésének teljes felülvizsgálatát javasolják, és azt, hogy amerikai mintára egyetlen nemzeti terrorellenes ügynökséget hozzanak létre.

Georges Fenech, a bizottság vezetője azt mondta: Franciaország eddig nem volt felkészülve, ezt most kell pótolni. Az országban jelenleg hat hírszerző szerv működik – van, amelyik a belügyminiszternek, és van, amelyik a védelmi miniszternek tartozik elszámolással, de olyan is, amely a gazdasági minisztérium fennhatósága alatt áll. Ezek között nagyon nehézkes a kommunikáció.

Fenech úgy vélekedett: olyan a helyzet, mintha lenne egy hadseregük, de a katonáknak ólomcsizma lenne a lábukon. Azt mondta, ha időben kiküszöbölték volna a hibákat, akkor el lehetett volna kerülni a Bataclan elleni, 90 emberéletet követelő merényletet. A támadásban résztvevő szélsőségesek ugyanis mind a különböző szervek látókörében voltak. (The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.