Nagyvilág

Brüsszeli merénylő: “Minden nap katonák mellett járkáltam”

Mohamed Abrini, a 2015. november 13-i párizsi merényletet kitervelő Salah Abdeslam sofőrje, a brüsszeli terrortámadás egyetlen túlélője kihallgatásán felelt a nyomozók kérdéseire.

A férfi megerősítette, Abdeslam hangolta össze a terrorakciót.

Amit tudok, hogy két vagy három szír származású ember egyedül készült robbantani, de Salah megkereste és összehozta őket a párizsi támadásra. Tudom, hogy gyanúsított vagyok, egy lakásban laktam velük és sok dolgot megtudtam tőlük

– fogalmazott a marokkói-belga származású terrorista.

A “kalapos ember” jelzővel címkézett Abrini a 2015. november 18-án agyonlőtt Abdelhamid Abaaoudról elmondta, egyszerű harcosként kezdte, majd ügyesen araszolt a ranglétrán.

Az Iszlám Állam emírje volt. Nagyjából ezer embert irányított, többségében belgákat és franciákat. Több alkalommal is megkért, maradjak Szíriában és harcoljak, de elutasítottam, mert nem akartam egy háború sújtotta országban élni.

Mohamed Abrini ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a párizsi terrortámadás után, de ez sem riasztotta el attól, hogy Brüsszelbe utazzon.

Kávézóról kávézóra jártam és parkokban pihentem meg. Tudják, az elfogatóparancs, a keresés és hasonló dolgok semmit nem jelentek. Minden nap katonák és rendőrök mellett mentem el egy kalapban. A hatóságiak sosem tudják megakadályozni a támadásokat a gyakorlatban.

A férfit április 8-án kapták el, jelenleg egy brugge-i börtönben tartják fogva.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik