Nagyvilág

Tanult, jómódú fiatalok voltak a bangladesi merénylők

A belügyminiszter szerint azért lettek dzsihadisták, mert ez a divat.

Jómódú családokból származó, tanult fiatalok hajtották végre a bangladesi hatóságok szerint azt a merényletet, amely szombatra virradó éjjel történt Dakka diplomatanegyedében. A húsz túsz, két rendőr és hat merénylő halálával járó akciót az Iszlám Állam vállalta magára, de a hatóságok szerint nem igaz, hogy a terrorszervezet követte el a merényletet.

A nyomozók igyekeznek minél több információt begyűjteni a merénylőkről. Azt már elárulták, hogy bangladesi és malajziai elit iskolák tanulói voltak. A bangladesi belügyminiszter arra a kérdésre, hogy miért válhatott a jó körülmények között élő fiatalokból dzsihadista, annyit felelt: „mert divattá vált”.

A tárcavezető szerint ugyanaz a terrorcsoport felelős a hétvégi dakkai vérengzésért, amely az elmúlt másfél évben kisebbségek ellen hajtott végre merényleteket.

A terrorakciókra rámehet a bangladesi gazdaság is, amelyben most jelentős szerepe van a ruhaiparnak. Olyan nagy márkák gyártatnak itt, mint a Marks and Spencer vagy a Gap, de attól lehet tartani, hogy átgondolják befektetéseiket a dél-ázsiai országban. (Sky News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik