Nagyvilág

Norvég túszának megölésével fenyegetőzik egy Fülöp-szigeteki lázadócsoport

Norvég túszának órákon belüli megölését helyezte kilátásba hétfőn a magát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet követőjének mondó Abu Szajjaf Fülöp-szigeteki lázadócsoport.

Ez nem ultimátum. Órákon belül le fogjuk fejezni a norvégot, figyelmeztetett az Abu Szajjaf szóvivője az Inquirernek is eljuttatott üzenetében.

A szélsőséges csoport 300 millió Fülöp-szigeteki pezót (1,8 milliárd forintot) követel Kjartan Sekkingstad szabadon engedéséért cserébe.

A norvég férfit, továbbá két kanadai állampolgárt, Robert Hallt és John Ridsdelt, valamint a Fülöp-szigeteki Marites Flort tavaly szeptemberben rabolta el a lázadószervezet az ország délkeleti részén található Samal sziget egyik üdülőkomplexumából.

A terroristák április 25-én lefejezték Ridsdelt, mert lejárt a váltságdíj kifizetésére megszabott határidő, és hasonlóképp végeztek júniusban Hall-lal, akinek levágott fejét június 13-án az ország déli részén lévő jolói székesegyház bejáratánál helyezték el. Flort viszont június 24-én szabadon engedték.

Az Abu Szajjaf 2 millió dollárt (570 millió forintot) kapott áprilisban 14 indonéziai halász elengedéséért, míg májusban négy malajziai túszának adta vissza szabadságát, értük előzőleg 4,4 millió dollárt (több mint 1,2 milliárd forintot) kért.

Az Abu Szajjaf független muzulmán állam létrehozásáért harcol a 105 milliós, túlnyomórészt katolikusok lakta Fülöp-szigetek déli részén, és a helyi hatóságok a számlájára írják az utóbbi évtizedek néhány legvéresebb támadását, valamint számos emberrablást is. A szervezetet 1991-ben alapította az Afganisztán szovjet megszállása ellen harcolók egy kis csoportja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik