Nagyvilág

Nem tudják garantálni a britek, hogy ott maradhatnak az uniós polgárok

A bevándorlási miniszter szerint nem is lenne bölcs dolog, ha ezt úgy tennék lehetővé, hogy a brit állampolgárok nem kapnak hasonló engedményt.

A brit bevándorlási miniszter azt mondta: nem tudja garantálni, hogy azok az uniós polgárok, akik Nagy-Britanniában élnek, azután is maradhatnak, hogy a szigetország kilép az EU-ból.

James Brokenshire az alsóház előtt azzal kezdte felszólalását, hogy továbbra is szívesen látják az uniós polgárokat, és egyelőre változatlanok maradnak a jogaik az országba való belépésre, a munkára és tanulásra. Ugyanakkor azzal folytatta, hogy nem lenne bölcs dolog, ha úgy tennék lehetővé az uniós polgárok maradását, hogy cserébe a brit állampolgárok nem kapnak hasonló engedményt az EU-tagállamoktól.

A britek tényleges kiválása még évekre lehet, ellenzéki politikusok viszont azt követelik, hogy a kormány enyhítse a bizonytalanságot azzal, hogy garanciát vállal az országban élő mintegy hárommillió uniós polgár maradására. A munkáspárti Gisela Stuart azt mondta: nem szabad megengedni, hogy a kilépési tárgyalások az uniós bevándorlókon való marakodásról szóljanak. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik