Nagyvilág

Brexit: a szlovénok túlnyomó többsége az EU-ra szavazna

Amennyiben Szlovéniában most tartanának népszavazást az Európai Unióból való kilépésről vagy bennmaradásról, az emberek túlnyomó többsége az utóbbi mellett tenné le a voksát, közölte a Delo című ljubljanai napilap hétfőn.

A lap által végzett közvélemény-kutatás szerint a szlovénok 60 százaléka a bennmaradásra, 25 százaléka pedig a kilépésre szavazna, 15 százalékuknak pedig nincs kiforrott véleménye.

A kétmilliós Szlovénia 2004-ben csatlakozott az unióhoz, és jelentős mértékben profitált az EU-tagságból. A 2003. március 23-án rendezett népszavazáson a szavazók 89,64 százaléka támogatta a csatlakozást.

A mostani felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka szerint az EU-tagság jó, míg a negyedük szerint rossz hatással volt Szlovéniára.

A szlovénok 60 százaléka úgy véli: az Egyesült Királyság távozása az EU-ból mindeneképpen veszteség a többi tagország számára, ugyanakkor mindössze 15 százalék tart attól, hogy a Brexit láncreakciót indít el, és emiatt szétesik az unió.

A megkérdezettek többsége úgy értékeli, hogy az EU-tagállamok nagyon gyorsan alkalmazkodnak majd a kialakult helyzethez és akár a reformokhoz is, hogy az EU még erősebbé válhasson.

Azok közül, akik Szlovéniában az EU elhagyására szavaznának, minden második 18 és 24 év közötti. A lap ezt azzal magyarázta, hogy átlagon felüli a fiatalok között a munkanélküliség aránya, ami miatt elégedetlenek a mostani politikai hatalommal, de az EU-val is, amely szerintük közvetlenül felelős Európa “iparmentesítéséért”, hiszen az a munkahelyek megszűnéséhez vezetett.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik