Nagyvilág

Fociláz: ha valaki a Guns N’ Rosest szereti, nem fog tombolni, amikor bejelentik, hogy Madonna koncert lesz

Tombol a fociláz. Sokan nehezményezik, hogy más sportágak sikereit nem ünnepli úgy az ország, mint a futballistáink Eb szereplését, de a világ már csak ilyen. Ha valaki a Guns N’ Rosest szereti, nem fog tombolni örömében, amikor bejelentik, hogy Madonna koncert lesz a Kavicsban.

A futball a világ egyik legnépszerűbb sportága, ha tetszik, ha nem. Népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a humor legnagyobbjai is rajonganak érte. Michael Palin szülővárosa csapatának, a Sheffield Unitednek szurkol, Eric Idle még amerikai turnéján is követte a bajnokok ligája és az angol válogatott meccseit. John Cleese azt is megosztotta a rajongóival, miért nem vált népszerűvé a futball Amerikában.

A hazai humoristák közül Kellér Dezső megrögzött MTK drukker volt, Aranyosi Péter pedig közismerten a Diósgyőr keménymag tagja, és Marseille-ben is kint volt, hogy a válogatottnak szurkoljon.

Nem csoda hát, hogy számos humoros alkotás született a futballról. Ebben a cikkben megpróbáltuk összegyűjteni a legjobb focival kapcsolatos poénokat, hátha egy kis vidámság feledteti a magyarok kiesése miatti szomorúságot.

A poénok egy részét sajnos csak angol nyelven találtam meg a neten, de azért lehet találni magyar anyagokat is bőven. A cikk első felében a külföldi példák, a másodikban a hazaiak találhatóak.

A Monty Python több jelentben is megemlékezett a játékról, pedig akkor még nem is látták az Izland elleni meccset.

Íme, egy gólöröm, Monty Python módra:

Közhelyes vélekedés, hogy a futballisták nem éppen észlények. A bajor tv számára készített műsorában, a Monty Python’s Fligender Zirkusben a legnépszerűbb angol humoristatrupp elgondolkozott: mi történne, ha pont ellenkezőleg, a világ legokosabb emberei kezdenék rúgni a bőrt? A Filozófusok futballmeccse:

Na persze a Monty Python sem tudta megállni, hogy ki ne aknázza a buta futballista figuráját:

De még ez se volt elég. A Monty Python szerette a szélsőséges megközelítéseket. A futball téma legőrültebb feldolgozása alighanem a Nőgyógyászok-Long John Silver hasonmások meccs:

Egy ritkaság. Eric Idle a Monty Python után se tudott elszakadni a témától. Saját sorozatában, a Rutland Weekend TV-ben a hírhedt brit szurkolókról emlékezett meg egy dalban.

Michael Palin a Ripping Yarnsban egy teljes epizódot szentelt kedves sportágának. Bár a sorozatot Kalandos történetek címen nálunk is bemutatták, szerzői jogi okokból pont ezt az epizódot nem láthattuk. A történet lényege, hogy a Palin által alakított főszereplőnek annyira elege lesz abból, hogy folyton kikap a csapata, hogy összeszedi a legendás régi játékosokat, az öregfiúkat.

A nyuggerek aztán persze lealázzák az ifjú futballista nemzedéket. Az itt látható jelenet arról szól, amikor hősünk hazatér egy 8-1-es vereség után. Mondanám, hogy lám, ilyen egy megértő szurkolófeleség, de az biztos szexista lenne.

A Little Britain – magyarul „Angolkák” – sem mehetett el a téma mellett. Azt hiszem, ez a kis etűd a szöveg megértése nélkül is magáért beszél:

Stephen Fry és Hugh Laurie az utánpótlás képzés problémáját karolták fel. Csak merem remélni, hogy nálunk nem így megy a dolog.

– Mi a futball célja?

– Bejutni az ellenfél tizenhatosán belülre, és elesni.

Szerencsére a magyar kabaré is bővelkedik a foci témájú jelenetekben. Rögtön itt van egy klasszikus: Déri János UTE pólót árult a Fradi pálya előtt.

Koltai Róbert közismerten szenvedélyes totózó. Azért reméljük, a Totókirály című klasszikusban nem teljesen önmagát adta. J Partnere Bán Zoli bácsi.

Markos-Nádas-Boncz. Ha valahol ezt a három nevet olvassuk, akkor nagy baj már nem lehet.

Tóth Tibor kollégám egész sorozatot indított útjára még valamikor a 90-es évek végén. Lujzaváros azóta fogalommá vált. Az évek során sok színész magára öltötte a lujzavárosi szurkoló szerepét. Annyira szeretem, hogy két epizódot is megosztok. Az elsőhöz ráadásul szép emlékeim fűződnek, hiszen a 98-as Humorfesztiválon hangzott el, amihez nekem is volt némi közöm.

Előadják Kern András és Rudolf Péter.

A későbbiek során viszont a szerep Bajor Imre nevével forrt össze, olyannyira, hogy saját tévéműsorából sem maradhatott ki.

De nem csak a múltba révedezve találhatunk focis poénokat. A Karinthy-gyűrűs Aradi Tibor az áprilisi Rádiókabaréban mutatta be a különböző sportriporter típusokat.

Egy kis hülyeségért én se megyek a szomszédba, és nekem is van futballosnak tekinthető jelenetem. Igaz, én csavartam egyet a témán.

Végezetül pedig jöjjön két klasszikus. Ha már a bevezetőben említettem Kellér Dezsőt, következzen ő:

Na és természetesen nem maradhat ki talán minden idők legnagyobb magyar humoristája. Hofi Géza sem vonhatta ki magát a foci hatása alól. Többször is beszélt róla. Itt épp a magyar focikultúráról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik