Nagyvilág

Bangladesiek voltak a dakkai támadók

Nem az Iszlám Állam fegyveresei követték el a huszonhárom túsz életét követelő dakkai terrortámadást.

A hét támadó a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, és nem volt kapcsolatuk az Iszlám Állammal – jelentette be Aszaduzzaman Khan bangladesi belügyminiszter. A rendőrség közölte, hogy öt támadó ismert volt a hatóságok előtt, milicistaként tartották őket számon, és többször is megpróbálták őket letartóztatni.

Az Iszlám Állam péntek este azt állította, hogy harcosai hajtották végre a támadást a dakkai diplomata negyedben lévő Holey Artisan nevű étteremben, ahol túszokat is ejtettek. A dzsihadista szervezet egyúttal megfenyegette a “keresztes országokat”, hogy állampolgáraik nincsenek biztonságban mindaddig, amíg “repülőgépeik muzulmánokat gyilkolnak”.

A halálos áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár. A támadás során két bangladesi rendőr is életét vesztette. A túszmentő akció során a hét támadó közül hatot öltek meg a bangladesi különleges erők, együket azonban sikerült élve elfogni. Őt a hírszerzés hallgatta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik