Nagyvilág

Osztrák elnökválasztás: a sajtó szerint Ausztria nevetségessé tette magát

Ausztria nevetségessé tette magát a nemzetközi politika színterén, ez a véleménye az osztrák sajtónak arról, hogy meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját.

A Die Presse szerint egyedül az alkotmánybíróság és a jogállamiság intézménye nyert a helyzettel, azonban mindenki más veszített, különösen Ausztria nemzetközi megítélése.

Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kettős győzelmet ünnepel, hiszen újabb esélyt kapott jelöltjük Norbert Hofer, és az FPÖ megmutatta, hogy a jelenlegi szociáldemokrata-néppárti vezetésű rendszer nem működik – írja a Der Standard.

A lap szerint a választási előírások átalakítására van szükség.

Az Österreich főszerkesztője Ausztriát banánköztársasághoz hasonlítja.

Wolfgang Fellner szerint az adófizetők számára nemcsak drága lesz az új szavazás, hanem megismétlődik az a választási küzdelem, amely egyszer már megosztotta az országot.

Peter Filzmaier politológus szerint történelemi jelentőségű a pénteki döntés az osztrák választások és a modern demokrácia történetében egyaránt. Az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozó szakértő szerint a választási szabályokat nem szabad hanyag módon kezelni, és komolyabban kell venni a választási bizottságok tagjainak képzését is.

Ősszel ismétlik meg a szavazást.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik