Nagyvilág

“Üdv a pokolban!”: idén egy ember kap aranyérmet az olimpián, aki túléli

Idén nyáron, augusztus 5-én startol a 31. nyári olimpia Rióban. Elvileg. A sajtó ugyanis egyelőre nem attól hangos, hogy mennyire jól haladnak az előkészületek, vagy hogy már most tűkön ülve várnák a résztvevőket a dél-amerikai városban. Brazíliának kijutott minden, amire egy olimpia előtt nem igazán lenne szüksége egy városnak: pénzügyi válság, komoly egészségügyi kockázatot rejtő vírus, kormányválság. Ja, és egy partra sodort holttest maradványai, csak hogy teljes joggal feltehessük a kérdést: mi lesz veled, Rió?

Lesz olimpia. Hogy miből? Az mondjuk, jó kérdés.

Talán a legrosszabb ómen, amikor már az olimpiát rendező helyszín vezetése is szkeptikus a rendezést illetően. Francisco Dornelles, Rio de Janeiro állam megbízott kormányzója nemrég úgy kezdte nyilatkozatát, hogy “optimista vagyok”. Kár, hogy a mondat vége az lett, hogy

“az olimpia hatalmas bukás lehet”.

A kormányzó beszélt arról is, hogy az állam már csak alig néhány napig tudja fizetni a helyi rendőröket, akik az elmúlt félévben semmit nem kaptak meg a túlórapénzükből.

Ehhez még hozzájön az is, hogy június közepén a riói állam pénzügyi szükségállapotot jelentett be. A kormányzó arról beszélt, hogy az állam olyan katasztrofális helyzetben van, hogy nem futja biztonsági és a közlekedési kiadásokra. Így a brazil kormány rögtön 750 millió eurós pénzügyi segélyt ígért. Persze, nem idén júniusban kezdődtek a problémák, tavaly november óta nem megy túl flottul a nyugdíj- és közszolgáltatások kifizetése, az utcákon pedig folyamatosak a sztrájkok.

Mario Tama / Getty Images
Mario Tama / Getty Images

Ehhez képest már csak elenyésző fontosságú fejleménynek tűnik, hogy néhány napja a WADA nemzetközi doppingellenes ügynökség visszavonta a riói doppinglabor akkreditációját. A labort 2013-ban egyszer már bezárták, aztán egy év múlva visszakapták az engedélyt. Az viszont nem tűnik túl biztatónak, hogy az olimpia alatt minden mintát külföldre kell majd szállítani, hogy ott tudják elemezni.

Találós kérdés: milyen bűncselekmény NEM történt Rióban?

Ha valakit ezek még nem aggasztottak volna eléggé, akkor a csütörtök reggeli történések bizarr párhuzammal élve halálos ítéletet hoztak Rióba. Ugyanis a copacabanai strand partjára sodort egy megcsonkított holttestet a tenger. Éppen oda, ahol augusztusban a strandröplabda meccseket játsszák majd. A parton több emberi testrészt is találtak fekete műanyagzsákban.

A teljesség igénye nélkül az elmúlt hetekben még

Valószínűleg a brazilok elkezdtek listát írni arról, milyen csapás nem sújtotta még Riót mostanában, és eszükbe jutott: “Úristen, terrortámadás is lehet!”. Nem kell hozzá sok logika. Egy olimpia rengeteg embert vonz a világ minden tájáról, így nagy tömeg lesz egyszerre kis helyen, legjobb célpont a terroristák számára, még akkor is, ha Dél-Amerika nem mondható az Iszlám Állam célpontjának. Félelemkeltésre azonban így is tökéletes hely.

Üdv Rióban! Ja nem, a pokolban!

Alig több mint egy hónappal az olimpia előtt persze sokan kezdenek esélylatolgatásba, vajon mire számíthatunk majd augusztusban. Az amerikai Late Show műsorvezetője, Stephen Colbert is elég szkeptikus azzal kapcsolatban, lesz-e olimpia idén nyáron.

A riói kormányzó szerint hatalmas bukás lehet az olimpia. Ez végül is előrelépés, tegnapig úgy tűnt, hogy hatalmas katasztrófa lesz

– kezdi Colbert.

Megemlíti, hogy a sportesemény helyszíneinek nagy része még mindig nem készült el. Valószínűleg azért, mert a több mint tíz millió dolláros szerződések öt olyan céghez tartoznak, amikkel szemben árrögzítés és kenőpénz miatt indult eljárás. A cégek vezetői pedig vagy börtönben vannak, vagy még a vádlottak padján ülnek.

Lényeg, hogy a vezetőknek szánt börtön úgysem készül el 2036-ig

– jegyzi meg Colbert.

Nem túl biztató az sem, hogy Rivaldo, a brazil focicsapat egyik tagja figyelmeztetett mindenkit, aki az olimpiára készül, hogy

“maradjatok az országotokban vagy az életeteket kockáztatjátok.” 

A következő kép pedig önmagában többet mond minden szónál.

police_brazil

Így várják a brazil rendőrök a riói reptérre érkezőket. A szöveg:

Üdv a pokolban, a rendőrség és a tűzoltók nem kapnak fizetést, így bárki, aki idejön, nem lesz biztonságban.

Mindjárt indulhatunk, csak még lefagyasztom a spermám

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a sportolók világszerte egymás után mondják le az olimpiai részvételt. Legtöbben a Zika-vírustól félnek, de érdekes módon női sportoló nem jelezte még visszalépését a riói játékoktól. Bár szakértők szerint a vírus terhes nőkre a legveszélyesebb, szexuális úton is terjedhet.

Tejay van Garderen amerikai kerékpározó a Zika-vírustól való félelme miatt mondta vissza az olimpiai részvételt. A Tour de France bicikliversenyen kétszer is ötödik helyezést elért sportoló azt nyilatkozta, félti terhes feleségét. A világ egyes számú golfozója, Jason Day is a vírus miatt lépett vissza, mondván, lehet, hogy később még szeretne gyerekeket, és fél, hogy hazavinné a vírust. A szintén golfozó dél-afrikai Charl Schwartzel is visszalépett, ő azt mondta, ha szingli lenne vagy nem akarna gyereket, menne Rióba, de így nem. “Ez ilyen egyszerű” – tette hozzá.

A világhírű spanyol kosaras, Pau Gasol szerint is mindenkinek, aki Rióba indul, el kell gondolkodnia azon, megéri-e a kockázatot az utazás. Marc Leishman ausztrál golfozó is felesége miatt lépett vissza. Leishman azt nyilatkozta, párjának súlyos egészségügyi problémái vannak, így nem kockáztatja meg, hogy esetleg megfertőzze a Zika-vírus.  Vannak akiknek konkrét tervei vannak a riói utazás előtt. Greg Rutherford, a britek egyik távolugrója bejelentette, lefagyasztja a spermáit, mielőtt útnak indul.

Biztosítani akarom, hogy lehessenek még gyerekeim, akkor is, ha megfertőz a vírus

– mondta.

Tervével nincs egyedül, ugyanerre készül az amerikaiak röplabdaedzője is. Dél-Korea pedig semmit nem bíz a véletlenre, ők “Zika-biztos” egyenruhával készülnek sportolóik számára, ami egy olyan felsőrészt és nadrágot takar, amit előzetesen szúnyogirtóval kezeltek.

Jogos a kérdés tehát, hogy ha a nemzetközi sportolók körében ekkora a pánik, mit gondolnak az olimpiai sportágak nagyjai itthon.

Nyerni megyünk, nem rettegni

Decker Attila világbajnok magyar válogatott vízilabdázó a 24.hu-nak azt mondta, a vízilabdacsapatból mindenki szeretne menni Rióba.

Halljuk ezeket a híreket, de minket nem érdekel. Csak az, hogy megnyerjük az olimpiát

– tette hozzá arra a kérdésre, nem félnek-e attól, ami Rióban vár rájuk.

Mario Tama / Getty Images)
Mario Tama / Getty Images)

Decker – mivel a csapatot beoltják – nem aggódik amiatt, hogy elkapnák a vírust. A kapus 2009 óta házasságban él, de azt mondja, még nem került szóba köztük a Zika-vírustól való félelem. Ők egyedül abban bíznak, hogy a szervezők jól végzik a munkájukat kint, és arra koncentrálnak, hogy első helyen végezzen a csapat.

Manhercz Krisztián válogatott vízilabdázó is hasonlóan gondolkodik a kérdésről. Szerinte sem félnek a csapattársai, ahogy ő sem, azt mondja, senkinek meg sem fordult a fejében, hogy ezzel foglalkozzon.

19 éves vagyok, mindig is az volt az álmom, hogy az olimpián játszhassak. Ez életem legnagyobb lehetősége

– mesélte Manhercz, aki szerint a Zika-vírus nem akkora veszélyfaktor. Hozzátette: lesznek óvintézkedések a csapaton belül, de ezekről egyelőre nem beszélhet.

Félni? Mitől?

Imre Géza világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar párbajtőröző szerint sincs ok ekkora aggodalomra.

Mitől kéne félnünk?

Sokkal fontosabb ez a verseny annál, hogy ilyeneken aggódjanak, mondja. Azt ugyan ő is látja, hogy rengeteg probléma és hiányosság van a rendezésben, de szerinte a döntéshozók tudják majd, mit kell tenni, ha veszélyhelyzet adódna.

Vannak problémák, mindig is voltak. Ha valóban nem lehet megrendezni, akkor lefújják majd

Ő szintén bízik a szervezésben, és úgy gondolja, ha komoly baj adódna, az intézkedések is komolyabbak lesznek. Egyébként pedig nem érzi, hogy pánikba kellene esnie, mondván, a vívás teremsportág, így keveset tartózkodnak majd a szabadban.

Ha mennél, tiéd a felelősség

A Konzuli Szolgálat megkeresésünkre azt írta,

minden kiutazó magyar állampolgár önmaga felelős

azért, hogy személyi biztonságáról megfelelő módon gondoskodjon. Ebben szándékaik szerint segítenek az általunk megjelentetett, a biztonsági kockázatokra, azok elkerülésére, vagy a kockázati helyzetek kezelésére vonatkozó praktikus tanácsaik. Az olimpiai játékok és a paralimpiai játékok idején a Konzuli Szolgálat Rio de Janeiro-ban működő ideiglenes konzuli ügynökséggel erősíti meg brazíliai konzuli jelenlétét és segíti az olimpiára kiutazó, és ott esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat.

Megkérdeztük a Terrorelhárítási Központot is, milyen óvintézkedésekkel készülnek az olimpiai játékok idejére, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik