Nagyvilág

Repülőgépekről dobják le az élelmiszert a sztrájkoló mexikói tanároknak

Mexikóban pár héttel ezelőtt elfajult a helyzet, amikor a tanárok a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakoztak. Akkor hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén. A mexikói kormány most úgy döntött, légi úton látja el élelmiszerrel azokat a sztrájkoló tanárokat, akik elbarikádozták magukat.

José Antonio Meade szociális fejlesztési miniszter azt nyilatkozta, kukoricát, babot és tejport fognak szállítani azokba a térségekbe, ahol élelmiszerhiány lépett fel a közelmúltban.

Nem engedhetjük meg, hogy a viszályokat a legszegényebbek kárára rendezzük

– mondta a szociális tárca vezetője.

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, és hogy június közepén őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét pénzmosás és korrupció gyanújával. A tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik