Nagyvilág

Putyin közös gazdasági térséget hozna létre az EU-val

És odafigyelne, hogyan érvényesülnek a demokrácia elvei a Brexit kapcsán.

Oroszország kész arra, hogy közös gazdasági térséget hozzon létre az Európai Unióval – jelentette ki Vlagyimir Putyin az orosz nagykövetek moszkvai tanácskozásán. Az államfő azt tartaná a legjobbnak az eurázsiai kontinens hosszú távú, fenntartható fejlődése szempontjából, ha egységes gazdasági és humanitárius régiót alakítanának ki az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

Úgy vélekedett, hogy a Brexit fájdalmas piaci következményei még sokáig hatni fognak, de szerinte középtávon minden helyre fog állni. Azt mondta, Oroszország figyelemmel fogja kísérni a London és Brüsszel közti tárgyalásokat. „Meglátjuk, hogy a demokrácia elvei hogyan érvényesülnek náluk” – fűzte hozzá Putyin, aki szerint az EU-ból való kilépés a britek belügye.

Kitért arra is, hogy Oroszország bármelyik leendő amerikai elnökkel kész együttműködni, de csak az egyenjogúság és az érdekek kölcsönös figyelembe vétele mentén.

Azt mondta, a NATO „oroszellenes beállítottságával és konfrontatív lépéseivel igyekszik igazolni létezését”, de Oroszország „tudja, hogyan kell reagálnia erre és nem enged a militarista hevületnek”. Kifogásolta a NATO hadgyakorlatainak megszaporodását, a szövetség hajóinak jelenlétét a Balti- és a Fekete-tengeren, valamint a gyorsreagálású erők és fegyverraktárak lengyelországi és baltikumi megjelenését.

Putyin beszélt arról is, hogy országa „az ukrajnai válság mielőbbi rendezését szeretné”, amelynek érdekében kész együttműködni a normandiai négyek keretében Ukrajnával, Németországgal és Franciaországgal, valamint az Egyesült Államokkal. Szerinte a helyzet további romlásához vezet, ha Oroszországot hibáztatják a krízis miatt, amelynek okaként ő az országban két éve végbement „belső konfliktust” jelölte meg. Szerinte a diplomatáknak szembe kell szállniuk „a nyugati média információs monopóliumával”.

Azt is elmondta, hogy a készülő új orosz külpolitikai koncepció a nemzetközi béke és stabilitás fenntartását célzó aktív munkára irányul. Felhívta a nagyköveteket, hogy támogassák az orosz üzleti szférát, és növeljék az általuk vezetett missziók gazdasági hatékonyságát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik