Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: Belgium átadta Salah Abdeslam egyik segítőjét Franciaországnak

A belga hatóságok átadták Franciaországnak csütörtökön Hamza Attout, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tavaly novemberi párizsi merényletek egyetlen terrorista túlélőjét, Salah Abdeslamot segítette Párizsból Brüsszelbe szökni a merényleteket követő éjjel.

A 22 éves belga állampolgár ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos bűntett gyanújával indított eljárást a párizsi ügyészség, a férfit előzetes letartóztatás helyezték.

Hamza Attou egy másik férfival, Mohamed Amrival együtt a támadásokat követő éjszaka Brüsszelből Párizsba ment gépkocsival, hogy visszavigye Abdeslamot a belga fővárosba.

November 14-én hajnalban háromszor is ellenőrizte őket a francia rendőrség, mielőtt átlépték a határt, de nem állították elő őket.

A segítőket még aznap őrizetbe vette a belga rendőrség, és április vége óta európai elfogatóparancs van érvényben ellenük, ami lehetővé tette Attou átadását Franciaországnak.

Hamza Attou belgiumi kihallgatásán azt mondta, hogy Salah Abdeslam a merényletek után este 11 órakor hívta fel őt és a barátját, és megkérte őket, hogy menjenek érte Párizsba, ahol állítólag baleset érte.

Attou azt állította, hogy csak azt követően értesült arról, hogy Abdeslam részt vett a terrortámadásokban, hogy felvette a kocsiba.

Hamza Attou a második gyanúsított, akit Belgium átadott Franciaországnak a párizsi merényletsorozat miatt.

Abdeslam az egyetlen ismert életben maradt tagja annak a terrorista csoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett tavaly november 13-án Párizsban. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, s április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik