US Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally at the Treasure Island Hotel in Las Vegas on June, 18, 2016. / AFP PHOTO / John GURZINSKI
Külföld

Soha nem találja ki, mit mondott Trump a török terrortámadásról

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 29. 11:19

A Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.

A Fehér Ház közleményében a következő olvasható: “Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket. Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk.”

John Kerry amerikai külügyminiszter – aki a coloradói Aspenben van egy konferencián – csak annyit mondott: az amerikai illetékes szakemberek egyelőre még csak az információkat gyűjtik, hogy tisztábban lássák a helyzetet.

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje egy ohiói kisvárosban kampányolva a gyűlést a terrorakcióra utalva nyitotta meg, míg Hillary Clinton, aki szintén kampánykörúton van, közleményt adott ki.

Kemény

“Valami nagyon, nagyon nincs rendjén” – mondta Trump, és hozzátette: “sokkal okosabbaknak kell lennünk, keményebbeknek kell lennünk, különben kevés marad az országból”. Nem mondta ki, hogy az Egyesült Államokra gondol-e, vagy a terrorakciót elszenvedő Törökországra, de a szövegösszefüggésből kiderül, hogy Amerikát félti.

Trump óvatosságra intett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem ellenkezőleg: “a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek”. “Az Iszlám Állam magához vonzza fiataljainkat különböző országokból, a terroristák jobban használják az internetet, mint mi. Megtérítik a fiatalokat, meggyőzik őket, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. És tudják, miért? Mert ezek a befolyásolható fiatalok azt látják, hogy az Iszlám Állam sikeres, ezért olyan dolgokat kell tennünk, hogy ne érezhesse magát olyan elégedettnek” – mondta beszédében a New York-i üzletember.

Trump beszéde előtt twitter-üzenetet írt, amelyben így fogalmazott: “minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt a szörnyűséges terrorizmust az Egyesült Államok határain kívül tartsuk”.

Egység

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményben sürgette a terrorizmus elleni harc fokozását. Leszögezte: “minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban”.

Clinton hangsúlyozta, hogy az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak”. A volt külügyminiszter leszögezte: “ez a merénylet emlékeztet bennünket arra, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meghátrálnia, el kell mélyítenünk együttműködésünket szövetségeseinkkel a Közel-Keleten és Európában egyaránt”.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.