Nagyvilág

Putyin részvétet nyilvánított a török népnek

Bár Erdogan bocsánatkérése után elkezdett közeledni a két ország, bírálat és vádaskodás is érkezett az orosz politikából.

Vlagyimir Putyin együttérzését fejezte ki a török néppel az isztambuli terrortámadás miatt – közölte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov. Az orosz államfő telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogannal.

Peszkov szerint a merénylet ismét rávilágított arra, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a közös ellenség, a terrorizmus ellen.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt írta: a fájdalom közös, és csak „a terroristák mérsékeltekre és nem mérsékeltekre való felosztásának elutasítása” ad esélyt a világnak a túlélésre. A diplomata figyelmeztetett, hogy a „pokoli mészárlás” áldozatai különböző világlátású és meggyőződésű emberek, a terrorizmusnak viszont nincs se nemzetisége, se vallása.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy a tragédia közelebb hozza a vezetői szintű párbeszédet. Szerinte a terrortámadás Törökország azon erőfeszítései ellen irányult, hogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal és Izraellel. Úgy véli, Ankarát arra figyelmeztették, hogy ne kapcsolódjon be egy egységes terrorellenes frontba, főként ne Oroszországgal együtt. De kitért arra a vélelemre is, hogy Törökország terroristákat támogat – szerinte ennek veszélyessége nyilvánvaló, ezt az amerikaiak is meg tudják erősíteni, akik annak idején „kinevelték” Oszama bin Ladent a Szovjetunió ellen. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik