Nagyvilág

Már Orbán is láthatja, hogy veszélyes lett brüsszelezni

Brexittől függetlenül sem tanácsos manapság különösebben brüsszelezni. Ezt Orbánnak is be kell látnia.

Történelmi, példátlan, precedens nélküli – az elmúlt két napban Brüsszelben nem fukarkodtak a hasonló jelzőkkel, hiszen az Egyesült Királyság kilépéséről rendezett népszavazás volt a téma előbb az Európai Parlamentben, majd két napon keresztül az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, az Európai Tanácsban.

A kilépés valóban példátlan, de az eredmény egyáltalán nem az, sőt, ha lehet közhelyes.

Ha ugyanis jobban megnézzük, az EU vezetői nem jutottak szinte semmire. Az EP ugyan sürgette a dolgot, és a 27-ek közös közleményében is szerepel az „olyan gyorsan, ahogy lehetséges” kifejezés, de végső soron az lett a vége, hogy egyelőre várni kell. Arra, hogy a britek beadják végre hivatalosan is a kilépési kérelmet, és arra is, hogy a 27 tagállam eldöntse, mi is a tárgyalási alap. Addig minden marad a régiben, legalábbis egy darabig mindenki úgy csinál.

Bár a nyilatkozatok szintjén mindenki a jó EU-brit kapcsolatok megőrzésében és a konstruktív tárgyalásokban érdekelt, a 27-ek mégis megnehezítették ezt azzal az egyetlen dologgal, amit már most leszögeztek: ha Nagy-Britannia továbbra is szabadon hozzá akar férni az egységes európai piachoz, akkor el kell fogadnia az EU négy alapvető szabadságát, köztük a személyek szabad mozgásának elvét is.

Mivel a britek – ma úgy tűnik – ragaszkodnának a közös piachoz, ez igazi patthelyzetbe kényszeríti a feleket. A brit népszavazás ugyanis főleg a bevándorlás kérdése miatt dőlt el a távozáspártiak javára, márpedig a szabad mozgás az ő olvasatukban bevándorlást jelent, nem pedig európai polgárok vidám utazgatását.

Tehát ki akarnak lépni a migráció miatt, de gazdasági megfontolásokból kellene a közös piac, ehhez pedig meg kell engedni a bevándorlást – róka fogta csuka.

Miután senki nem számít arra, hogy az Egyesült Királyság valahogy visszakozna a kilépéstől, az egyetlen, valahogy mindenkinek megfelelő megoldás az marad, hogy az idők végezetéig elhúzzák a dolgot: például a londoni kormány egyszerűen nem küldi el a hivatalos bejelentést a kilépési szándékról. Ha már beadták, akkor is van lehetőség rá, hogy a tárgyalásokat elhúzzák, a határidőt pedig elvileg meghosszabbíthatják akár a végtelenségig is.

Ez persze csak „ködszurkálás”, ahogy Orbán Viktor mondta, a realitás most az, hogy a britek előbb-utóbb kilépnek, és az EU soha nem lesz már olyan, mint aminek ismertük. Pedig olyan jól lehetett mindenért hibáztatni, például a bevándorlók miatt. Persze nem azok a bevándorlók, akikre a britek  gondoltak, de végül is mindegy, mindkettőért Brüsszel a hibás.

A brüsszelezés viszont eljutott egy olyan szintre, amikor már tényleg veszélyessé vált, ezt talán ma már a magyar kormányfő is látja.

Brüsszelben az elmúlt napokban számtalanszor lehetett hallani azt a kifejezést, hogy „újragombolás”, de az eddig még nem derült ki, pontosan mit értenek rajta a különböző szereplők. Az Európai Parlament az egyszerűbb eset, ott a többség úgyis mindig ugyanazt akarja, szorosabb integrációt és több jogkört az EP-nek. Itt már leírták, hogy „az Európai Unió magját meg kell erősíteni”, de egyelőre ez a kevésbé fontos, mindenkit jobban érdekel, mit akarnak a tagállamok.

Erről viszont csak nagyon keveset lehetett megtudni, még a máskor mindig nagyon határozott véleményt képviselő Orbán Viktor sem fedte fel a lapjait, csak annyit mondott, hogy vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, amely szerint az EU alapját a tagállamok adják, nem pedig a közös intézmények. Ez az Orbán által szuverenistának nevezett tábor azonban a sors fintoraként épp most gyengült meg, hiszen az Egyesült Királyság „visszanyerte szuverenitását”.

A Brexit viszont a másik – szintén a kormányfő szavaival – unionista néven emlegetett csoportnak sem használt, hiszen megdőlt a “mindig egyre szorosabb integráció” elve. A spekulációk szintjén a legtöbben úgy oldják fel ezt az ellentmondást, hogy kétsebességes Európáról, a mag és a periféria szétválásáról beszélnek. Ezt egyesek kívánatosnak is tartanák, mások tartanak attól, hogy kimaradunk, de egyelőre ez az egész spekuláció, hiszen

nyíltan még senki nem merte kimondani, mire játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik