TOPSHOTS
Pro-Russian separatists take part in a military competition between tank units near the town of Torez in the Donetsk region on September 14, 2015. EU member states formally approved on September 14 a six-month extension of sanctions against Ukrainian and Russian figures accused of backing pro-Moscow rebels fighting to break away from Kiev. AFP PHOTO / ALEKSEY FILIPPOV
Külföld

Közben már több mint 9400-an haltak meg a szomszédban

24.hu
24.hu

2016. 06. 29. 14:27

Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese elmondta, hogy a legtöbb civil áldozat halálát lakott területen leadott szándékos lövések okozták.

A világszervezet képviselőjének tájékoztatása szerint a harci cselekmények során legalább 21 843-an sebesültek meg.

Simonovic megjegyezte, hogy mindez csak “visszafogott becslés”, s az áldozatok tényleges száma valószínűleg jóval nagyobb a közölteknél. A veszteségmérleg

  • a megölt ukrán katonákra,
  • a fegyveres szeparatista csoportok tagjaira és
  • a civilekre

is vonatkozik.

A főtitkárhelyettes kitért arra is, hogy az ukrán egységek és az oroszbarát szeparatisták között 2015 szeptembere óta érvényben lévő fegyverszünetnek köszönhetően a civil áldozatok száma átlagosan havi 10 halott és 30 sebesült alá csökkent. A fegyvernyugvást azonban időről időre megsértik.

Az ukrajnai helyzet kiszámíthatatlan

– figyelmeztetett Simonovic. Hozzátette, hogy a tartós béke felé vezető további lépések nélkül a konfliktus ismét kiszélesedhet, s ennek súlyos következményei lennének a civilek és az egész régió életére.

Az ENSZ illetékese kifogásolta, hogy nem biztosítanak szabad mozgást annak a 20-30 ezer civilnek, akik a konfliktus fő övezeteiben élnek, továbbá aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy romlott az emberi jogok helyzete az Oroszország által 2014 márciusában bekebelezett, de jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigeten.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.