Nagyvilág

Chilében betiltották a Kinder tojást

A gyerekeket az egészségtelen ételektől védő törvény lépett életbe Chilében. Az új jogszabály tiltja például, hogy ajándék játékokkal tegyék kívánatossá számukra az ilyen ételeket.

A Ferrero élelmiszerkonszern élesen kritizálta az intézkedést és kilátásba helyezte, hogy bíróságon emel panaszt. A vállalkozás szerint az új törvény “az egyik legkedveltebb termékük hírnevét csorbítja”, utalva a gyerekek egyik nagy kedvencének számító Kinder tojásra, aminek ugye az a lényege, hogy a csokitojásba kis ajándékot rejtenek, de így nem forgalmazható többé Chilében.

Érintett a McDonald’s Happy mealje is, bár a gyorsbüfélánc az ajándék elhagyásával továbbra is árusíthatja ételeit. Szigorítottak a gyermekekre nézve ártalmasnak ítélt élelmiszerek címkézési előírásain is, így 8000 termék csomagolásán kellett változtatni.

Több élelmiszergyártó is megpróbálta megakadályozni a törvény életbe lépését, noha az nem mondható elsietettnek: öt év kellett a parlamenti megszavazásához és további négy évet adtak az élelmiszeriparnak az alkalmazkodásra.

A chilei kormány az új törvény elrendelését a túlsúlyosság és a kövérség gyors terjedésével magyarázta: a chileiek hatvan százaléka, a hat év alatti gyerekek egyharmada túlsúlyos.

Az új szabályozás révén Chile világszinten úttörő országgá akar válni az egészséges táplálkozás támogatásának terén, jelentette ki Carmen Castillo chilei egészségügyi miniszter.

(DW News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik