Nagyvilág

Schulz: a Brexitből nincs kiút

Ha a népet arra kérik, hogy mondjon véleményt, és a nép véleményt mond, akkor a döntést nem lehet semmibe venni, a Brexitből nincs kiút, mondta keddi sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben.

Az uniós parlament elnöke elmondta, az uniónak nincs kötelező érvényű szabályozása és eszköze arra, hogy a kikényszerítse az európai unióból való brit kilépést a múlt heti népszavazás eredménye szerint.

Sajnálja, hogy ez lett a népszavazás eredménye, de tiszteletben tartja a brit polgárok döntését.

Az uniós tagság szabad választáson alapul. Aki nem akar maradni, azt el kell engedni, de tegye meg a lehető leghamarabb. A kilépés kilépést jelent, tette hozzá.

Schulz sajnálja azt is, hogy a szavazás eredménye szakadást és eltávolodást eredményez.

Ezt a szakadást nagyon komolyan kell venni,

mondta. Szerinte a kilépési tárgyalások során nem szabad megfeledkezni azokról, akik családjuk, munkájuk, jövőjük érdekében az Európa szívében maradás mellett tették le voksukat.

A brit referendum eredményének bejelentésével és a kilépési tárgyalások megkezdésével kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta: Londonnak néhány hétnyi időre szüksége lehet a népszavazás eredményének kiértékelésére és a menetrend felállítására.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik