Nagyvilág

Robbantások egy isztambuli reptéren-legalább 28 halott

europress
europress

Legalább két robbanás volt az isztambuli Atatürk reptéren, írja a Sky News. Sok sérült lehet. A BBC azt írja lövöldözés is volt. Mentők sietnek a helyszínre.

A Telegraph azt írjalegalább 28 halottja és 60 sebesültje van az öngyilkos merényletnek. Kormányzati tisztviselők szerint két férfi robbantotta fel magát, azelőtt hogy a röntgengépen átmentek volna, írja a Skynews. A Skynews szerint a két férfi akkor robbantotta fel magát, amikor tüzet nyitottak rájuk a rendőrök.

isztambul

Az igazságügy miniszter azt mondta, az egyik támadó a nemzetközi terminálnál egy Kalasnyikovval kezdett el lőni, majd felrobbantotta magát.

A robbanás a terminál felől jött, ezután hallatszottak a lövések. Állítólag a reptérnél található rendőrségi ellenőrzőpont volt az egyik célpont.

Jelenleg mentőkkel és taxikkal viszik el a sérülteket. Egyes források szerint 40-en sérültek meg,

Egy fegyver hever a helyszínen: 

A hatóságok lezárták a repülőteret, rendőrök nézik át a területet. A Reuters információja szerint a rendőrök lőttek a merénylőkre.

A Conflict News szerint viszont két gránátot dobtak be. Egy török hírügynökség szerint kézigránátot dobtak az elkövetők, utána kezdtek el lőni a rendőrök a támadókra.

Az NTV hírügynökség azt írja, az egyik robbantás a belföldi terminálnál volt, a másik a nemzetközinél. Ugyanez a hírügynökség azt írja, a robbantások után a termináloktól négy fegyverest láttak elrohanni.

Ezen a videón állítólag a detonáció pillanata látszik, a Twitterre töltötték fel:

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor a Törökországban elkövetett terrorista támadásokért a török hatóságok általában a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), vagy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet teszik felelőssé.

A magyar gép a másodlagos repülőtéren száll le

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte:

az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon. 

A hatóságok lezárták a repülőteret. A támadást követően néhány járatot átirányítottak más repülőterekre – nyilatkozott egy repülőtéri illetékes, hozzáfűzve: nem világos egyelőre melyik, szerda reggel induló járatokat fogják törölni.

A Flightradar24 repülésfigyelő honlap szerint egy Budapestről Isztambulba tartó gép nem sokkal a robbantások után landolt volna. A járat 26 perc késéssel indult. A 24.hu információi szerint a Turkish Airlines TK1038-as járata az isztabuli Atatürk Reptér helyett  a légitársaság másodlagos bázisrepülőterén, az ankarai Esenboga nemzetközi repülőtéren (ESB) száll le.

Fotó: Flightradar24.com
Fotó: Flightradar24.com

A Facebook este háromnegyed 10 körül kapcsolta be a “biztonságban vagyok” funkciót, így az Isztambulban tartózkodók a közösségi oldalon jelezhetik, hogy nem érintettek a támadásban.

Kép: Facebook
Kép: Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik