Nagyvilág

Izraeli miniszterelnök: ez kedvező megállapodás mind a két félnek

Benjamin Netanjahu (benjamin netanjahu, )
Benjamin Netanjahu (benjamin netanjahu, )

Megírtuk, békül Törökország és Izrael. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök most azt nyilatkozta, jelentős politikai és hatalmas gazdasági lépés az izraeli-török diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele.

Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok római nagykövetének rezidenciáján rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kapcsolatok újrafelvétele felmérhetetlen következményekkel jár az izraeli gazdaság számára. Az izraeli miniszterelnök hozzátette,

a Közel-Kelet forrong, éppen ezért az izraeli kormány a stabilitás szigeteinek kialakítására törekszik a szomszédos államokkal. Ez kedvező megállapodás mind a két félnek.

Elmondta, hogy a Gázai övezet tengeri blokádját továbbra sem oldják fel, de Törökország humanitárius segélyt küldhet az övezetbe. Törökország a terrorizmust támogató szervezetekkel szembeni fellépésre kötelezte el magát, ami többek között a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet isztambuli irodájának a bezárását jelenti.

Binali Yildirim török miniszterelnök Ankarában jelentette be a kétoldalú kapcsolatok normalizálását, továbbá azt, hogy a kapcsolatok újrafelvételéről szóló megállapodást kedden írják alá.

A két ország kapcsolatai megszakadtak, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik 2010-ben a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik