Nagyvilág

Az afgán hadsereg ellentámadást indított az Iszlám Állam harcosai ellen

Az afgán biztonsági erők ellentámadást indítottak hétfőn az Iszlám Állam (IÁ) harcosai ellen a dzsihadista szervezet afganisztáni fellegvárának számító keleti Nangarhár tartományban.

Katonáink megkezdték a szárazföldi és légi műveleteket az Iszlám Állam állásai ellen

hétfőn hajnali 4 órakor Kot körzetében, mondta sajtótájékoztatóján Dad Muhammad Harifi, a nemzetbiztonsági igazgatóság tartományi vezetője. Hozzátette, hogy néhány óra alatt az Iszlám Állam legalább 32 feltételezett tagjával végeztek. Megölték Abu Szajedet, az IÁ helyi hírszerzési vezetőjét is. Harifi elmondta, hogy a hadseregnek már sikerült visszaszereznie Tap-i-Dzsandzsalit, a környékbeli területek elfoglalása pedig további egy-két napot vesz igénybe.

Az Iszlám Állam tagjai pénteken támadták meg Kot körzetét, egy nappal azután, hogy az afgán védelmi minisztérium bejelentette: elpusztította és megsemmisítette a szervezetet Afganisztánban.

Szalim Hán Kunduzi nangarhári kormányzó elmondta, hogy a szélsőségesek támadásának pénteki kezdete óta az összecsapásokban hat civil és a biztonsági erők nyolc tagja halt meg, miközben a dzsihadisták közül több mint 170-en vesztették életüket. A kormányzó elmondta, hogy az Iszlám Állam tagjai az utóbbi napokban legalább 90 házat gyújtottak fel, és mintegy 500 család kényszerült otthona elhagyására az erőszak miatt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik