Nagyvilág

A pillanat, amikor a britek szembesültek a Brexit következményeivel

Az akkor volt, amikor a kilépéspártiak kezükbe vették a legnagyobb példányszámú brit napilapot és elolvasták a Brexitről szóló cikket.

Nagy-Britanniában sok mindennek van hagyománya, többek között annak is, hogy az országos napilapok az éppen esedékes választáson nyilvánosságra hozzák, hogy a szerkesztőség melyik oldalon áll, kit vagy mit támogat. Ezt büszkén, a címlapjukon szét is kürtölik.

A legnagyobb példányszámban futó, amúgy bulvárlap The Sun is megtette ezt a június 23-i népszavazás előtt: a Vote Leave, vagyis a kilépést szorgalmazó kampány mögé álltak be.

Csak hát ugye a referendum után egy teljesen más történet kezdődött.

A népszavazás másnapján megjelent egy cikk az újságban arról, hogy milyen zsebbe vágó következményei lehetnek annak, hogy az Egyesült Királyság tényleg kilép az Európai Unióból.

Csak néhány a felsoroltak közül:

  • Emelkedhet az infláció
  • Drágulnak a családi nyaralások
  • Többet kell fizetni a sörért és más európai országokat is drágábban lehet hívni
  • Növekedhet a munkanélküliség, a bérek csökkenhetnek

A Sun olvasói eléggé kibuktak a cikken. Az Independent pár dühös kommentelő véleményét kiemelte. Egyikük felrótta az újságnak, hogy illett volna ezeket még a népszavazás előtt közölni, egy másik brit pedig elkezdett nagyon aggódni a munkája miatt.

És akkor egy harmadik hozzászóló összefoglalta a rideg valóságot:

Az az igazság, hogy a bentmaradás-pártiak figyelmeztettek minket mindezekről. De mindenki rémhírterjesztőknek titulálta őket, és Félelem Kampánynak nevezte az egészet. Nem volt az. Ez egyszerű gazdaságtan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik