Külföld
Syrian refugees wait to cross to the Jordanian side of the Hadalat border crossing, a military zone east of the capital Amman, after arriving from Syria on May 4, 2016.

According to the Jordanian Commander of the Border Guards Brigadier Saber Al-Mahayreh, around 5000 Syrians fleeing from recent attacks on the northern Syrian city of Aleppo are trying to cross into Jordan in search of safety, most of whom are exhausted and desperately in need of help and medical treatment.
 / AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI

Szörnyű kór pusztít a szíriai menekültek között

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2016. 06. 26. 13:30

Az aleppói fekéllyel megfertőzött emberekről készült felvételek bejárták a világsajtót. A szörnyű bőrelváltozások egy Európára leselkedő új veszéllyel fenyegetnek. A kór valóban fenyegetést jelent, de nem Európára, hanem a több millió menekült számára.
Korábban a témában:

Az aleppói fekély, ahogyan a brit bulvársajtó nevezte, minden csak nem új keletű betegség Európában.

A cutan leishmaniasis-t nem húsevő baktérium, hanem egy egysejtű parazita okozza, ami egyes szúnyogfajok tápcsatornájában él. A fertőzés emberről emberre nem terjed.

Legalább 30 leishmania-fajta van, amelyek közül 18 eredményezhet emberi megbetegedést. A protozoon különböző fajaival való fertőzés bőrelváltozásokat, száj- és orrnyálkahártya fekélyeket és olykor végzetes kimenetelű szervi szóródásokat okozhat. Az egyes fajták földrajzi előfordulása meghatározott, és az általuk kiváltott kórforma fajtafüggő.

Noha a leishmaniasis kórokozói nem okoznak az influenzavírushoz hasonlóan robbanásszerűen terjedő járványokat, de ez a betegség a WHO becslése alapján, a világon mintegy 350 millió embert veszélyeztet. A bőrt és a nyálkahártyát érintő megjelenési formájában évente 1-1,5 millióan, a zsigeri elváltozásokat okozóban pedig félmillióan betegednek meg. A fertőzöttek száma 12 millióra becsülhető. A kórkép mintegy 90 országban előfordul, és fertőzött területnek számít az egész földközi-tengeri térség is.

A nyomor hozza elő

A szíriai polgárháború által kiváltott menekülthullám a betegség robbanását idézte elő. Az Amerikai Járványügyi Központ szerint 2013-ban már 41 ezer olyan megbetegedést regisztráltak, melyek közvetlen kiváltó okának a menekültek tekinthetők – a legyengült, vitaminhiányban szenvedő szerencsétlenek védtelenek a parazitával szemben, és olyan területekre is bevitték magukkal, ahol azelőtt nem volt jellemző a megjelenése.

A betegséget már a török menekülttáborokban is kimutatták: Nizipben például több száz esetet regisztráltak, de Libanonban is jelezték a tömeges megjelenését.

A menekülttáborok zsúfoltak, gyakran pokoli lakhatási körülményekkel, akár ivóvízhiánnyal. Mindez ideális környezet a fekély terjedéséhez. Egy jól táplált, tiszta vízhez és megfelelő egészségügyi hozzáféréssel rendelkező európai számára a megfertőződés esélye csekély.

Syrian refugees carrying their belongings cross the Syria-Turkey border on June 22, 2015, as they return to the northern Syrian town of Tal Abyad, in Syria's Raqqa governorate, after Kurdish forces re-took control of the border-town from Islamic State (IS) group militants. Some 23,000 Syrian refugees fled to Turkey due to clashes between YPG fighters and Islamic State (IS) group jihadists in Tal Abyad, however on June 22 the border gate reopened and hundreds returned home after Kurdish forces backed by Syrian rebels seized the town. AFP PHOTO / UYGAR ONDER SIMSEK / AFP PHOTO / UYGAR ONDER SIMSEK
Fotó: AFP / Uygar Onder Simsek

Pánikkeltés

A megbetegedésekről szóló híreket már felkapta a brit bulvármédia és rendesen ki is színezték, hogy pánikot keltsenek.

Alvaro Acosta-Serrano, a liverpooli Tropical Medicine docense szerint – aki a legfrissebb adatokat szolgáltatta a járványról – a brit bulvársajtó egyszerűen meghamisította tanulmányának eredményeit.

A hír, miszerint az ISIS által hátrahagyott fertőző holttestek terjesztik a betegséget, nem több puszta kitalációnál

– nyilatkozta Acosta-Serrano.

A kór hosszú ideje a közel-keleti konfliktusok ismert tényezője. Acosta-Serrano szerint

az olyan országokban, mint Libanon, ahol a lakosság 25 százalékkal nőtt a szír menekültek miatt, több mint ezer esetet regisztráltak. Korábban évente két-három esetről érkezett jelentés.

A háború sújtotta Szíriában és a környező területeken lassan járványveszélyről beszélhetünk.

A szír háborút megelőzően az aleppói fekély ritka, gyógyítható betegségnek számított, amely sosem volt halálos kimenetelű. Az Egészségügyi Világszervezet az elhanyagolt trópusi betegségek közé sorolta.

A szír lakosság nagymértékű kivándorlása, amely a második világháborús népvándorlással vetekszik, kedvezett az aleppói fekély terjedésének. A tanulmány szerint 2013 első felében 41 ezer esetet dokumentáltak Szíriában.

Acosta-Serrano szerint az Egyesült Királyság európai uniós népszavazása előtt a politika bevándorlóellenes hangulatkeltésre használta a fekélyes megbetegedésről szóló felvételeket.

A háborúban a szír közkórházak több mint fele tönkrement. Az ország legnagyobb részében nincs egészségügyi ellátás, így esély sincs a megbetegedések visszaszorítására. Az adatgyűjtés is nehézségekbe ütközik. Acosta-Serrano és kutatócsapata Waleed Al Salem segítségével jutott információhoz.

A tanulmány szerint minél előbb fel kell venni a harcot a betegséggel.

Alapos járványügyi felmérésre van szükség. A menekülttáborokat rovarirtóval kezelt szúnyoghálókkal kell felszerelni és megfelelő orvosi kezelést kell biztosítani a fertőzötteknek. Ehhez mindenekelőtt pénz kell

– nyilatkozta Acosta-Serrano.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.