Nagyvilág

Tüntettek a Brexit miatt a függetlenedni vágyó skótok

Az egyik tiltakozó azt mondta, korábban sokan azért szavaztak a skót függetlenség ellen, mert attól tartottak, hogy kitennék őket az EU-ból. Most új helyzet állt elő.

Pénteken este tüntetések voltak Skóciában, ahol 62 százaléknyian szavaztak arra, hogy az EU-ban maradnának, de természetesen az Egyesült Királyság részeként ők is távozni kényszerülnek.

Edinburgh és Glasgow utcáin tüntetők százai vonultak az utcákra. Kinyilvánították szolidaritásukat a bevándorlókkal, és tiltakoztak az ellen a rasszizmusáradat ellen, amely szerintük a népszavazási kampányban előtört.

Egy tüntető azt mondta, szeretné, ha lenne még egy népszavazás a skót függetlenedésről. „Az első alkalommal is a függetlenedés mellett voltam, de sok barátom ellene szavazott, mert attól tartottak, hogy Skóciát akkor kitennék az EU-ból. Most már, hogy nem vagyunk többé EU-tagok, az egyetlen út Skócia számára a függetlenség” – mondta.

Londonban, a miniszterelnöki rezidenciánál fiatalok tüntettek, akik azt mondták, úgy érzik, elrabolták a jövőjüket. A 21 éves Paddy Baker azt mondta: „Túl szoros volt az eredmény. Az öregek szavaztak erre, de mi vagyunk azok, akik megisszák a levét.” Szégyennek nevezte azt is, hogy a 16-17 évesek nem vehettek részt a népszavazáson, pedig a korábbi skót függetlenedési népszavazáskor volt lehetőségük véleményt nyilvánítani. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik