Nagyvilág

Kemény címlapok villantak a Brexit után

Ahány újság, annyi megközelítés.

Természetesen a britek kilépése a téma minden fontos lapban, a Guardian összeszedte, hogy hol mit találtak fontosnak.

A The National – amely már a fejlécében deklarálja, hogy Skócia függetlenedését támogatja – Nicola Sturgeon skót első minisztert rakta a borítóra. Alul a felirat: készen állnak a második függetlenségi népszavazásra, vagyis arra, hogy Skócia kiváljon az Egyesült Királyságból, mert az EU-t jobban magukénak érzik.

A Telegraph egy új Britannia születéseként értékeli a választási eredményt.

A Daily Express már tudni véli, ki a következő kormányfő. “Kint vagyunk az EU-ból. És Cameron lemondott… Boris a következő miniszterelnök” – áll a címlapon.

“És most mi a franc lesz?” – kérdezi a Daily Mirror.

A Sun Cameronba rúg egyet, aki azt mondta, októberben lemond, és a kilépési tárgyalásokat már utódjára bízza. “Miért kéne nekem lapátolni a szart?” – áll a címlapon a távozó kormányfő fotója mellett.

A Daily Mail – amelyben Orbán Viktor hirdetett a bennmaradás mellett korteskedve – “történelminek” deklarálta szombati számát. “Hajolj meg, Britannia” – írják, alatta pedig egyenesen kijelentik, hogy ez volt az a nap, amikor a csendes britek fellázadtak az arrogáns, valóságtól elrugaszkodott politikai osztály és a brüsszeli elit ellen.

Vicces, hogy a skót testvérlap, a Scottish Daily Mail teljesen másképpen dolgozza fel a történteket. “Szétszakadt királyság” – áll a címlapon.

A New Yorker már megszellőztette a kilenc nap múlva megjelenő lapszám címlapját, a Monty Python-féle hülye járások minisztériumára utalnak:

A francia Libération sok sikert kíván:

“Európa halott. Éljen Európa?” – morfondírozik a Spiegel.

A Bild Európa fekete napjáról ír, és szójátékkal támad:

Az összeállítás a Guardian nyomán készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik