Nagyvilág

Brexit: már több mint egymillióan követelnek új népszavazást

Szeretnék, ha egy ilyen fontos döntés nem hajszálon múlna, és csak akkor lenne érvényes a referendum, ha sokan akarják ugyanazt.

Szombat délelőttig már több mint egymillióan írták alá azt a petíciót, amely azt követeli, hogy tartsák meg újra a népszavazást a brit EU-tagságról. Százezer aláírás kell ahhoz, hogy egy kérdést napirendre tűzzön a parlament alsóháza.

Az aláírók követelik, hogy a népszavazás akkor legyen érvényes, ha legalább 75 százalék a részvétel, és legalább 60 százaléknyian szavaztak az egyik vagy másik lehetőség mellett. Ez a csütörtöki népszavazáson nem volt meg – a részvétel 72,2 százalékos volt, és 48-52 arányban győztek a Brexitre szavazók.

A petíciót olyan sokan akarták aláírni, hogy a parlament honlapja egy időre elérhetetlenné vált. Ekkora érdeklődés még egy kérdés iránt sem volt. A legtöbb aláíró a nagyvárosokban él, azon belül is legnagyobbrészt Londonban. Indult egy másik petíció is, amelyben felszólítják a londoni polgármestert, hogy kiáltsa ki a város függetlenségét, és adjon be csatlakozási kérelmet az EU-hoz. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik