Nagyvilág

A törökök kétharmada nem tárgyalna tovább az EU-csatlakozásról

A török társadalom 68 százaléka véget vetne az Európai Unióval (EU) folytatott csatlakozási tárgyalásoknak, 23 százalékuk folytatná, 9 százalékuk pedig határozatlan a kérdésben, derül ki egy közvélemény-kutató cég szombati felméréséből.

A megkérdezettek 82 százaléka úgy véli, hogy Brüsszel a török felvétel tekintetében nem őszinte Ankarával, 12 százalék viszont ennek az ellenkezőjét gondolja. A válaszadók 6 százalékának nincs véleménye. Ugyanakkor

az emberek 72 százalékának az az érzése, hogy Törökország őszinte az Európai Unióval szemben

, és csak 19 százalékuk szerint nincs ez így.

A kérdőívből az is kiderül, hogy a törökök 58 százaléka hazáját inkább egy muzulmán államközösségben látná szívesen. Ennél a pontnál 14 százalék érzi magához közel az Európai Uniót. 8 százalék szerint a törököknek Oroszországgal kellene szövetségre lépni, míg 12 százalék egyéb alternatívákat jelölne meg, 8 százaléknak pedig nincs véleménye.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelezte, Törökország a britekhez hasonlóan népszavazást tarthat az EU-csatlakozás kérdéséről, ha az unió rosszindulatúan, iszlámellenessége miatt visszatartja a folyamatot.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik