Nagyvilág

A kórház ügyeletese azt hitte, viccelnek a gyerekek a segélyhívással

112-es hívószám (112-es hívószám, segélyhívás)
112-es hívószám (112-es hívószám, segélyhívás)

A kórházi ügyelet azt hitte csak viccelnek a gyerekek, amikor felhívták őt, hogy vészhelyzetbe kerültek. A keréliai kórházat egy vízitúrázó fiú hívta fel, amikor több tucat társával viharba kerültek a Szjamozero tavon. Három csónak felborult, összesen 51 embert – 47 kiskorút- szállított, 13 gyerek meghalt a balesetben, egy túrázót pedig nem találnak.

 

A nőt, aki nem reagált a segélyhívásra őrizetbe vették, ellene gondatlanság címén büntetőeljárás indult.

Az orosz médiában korábban az jelent meg, hogy az egyik fiúnak a rendkívüli helyzetek minisztériuma mentőszolgálatát sikerült felhívnia, amit ott figyelmen kívül hagytak. Ezt a tárcánál cáfolták.

Mostanra kiderült, hogy tényleg volt segélyhívás, de az a szuojarvi központi kórházhoz érkezett be.

Az ügyeletes a hívást telefontréfának gondolta, arról nem számolt be sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak és be sem jegyezte a naplóba.

A baleset még szombaton történt, de a bajba jutott vízitúrázók mentése csak másnap kezdődött el, miután egy partra kivergődött ember értesíteni tudta a part menti falu lakosait.

Kedden gondatlanság gyanújával őrizetbe vették Anatolij Kovalenkót, a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét. A nyomozás ugyanis megállapította, hogy a hatósághoz tavaly több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero kft. ellen, aminek nem volt engedélye vízitúrákat szervezni. Kiderült, hogy a felügyelet egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, ami a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

Az üdültető cég igazgatóját, Jelena Resotovát és helyettesét letartóztatták, valamint őrizetbe vettek két oktatónőt is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik